Елда за повече здраве - 500гр

Author: Design Studio WWW

Partner: www.wellysslaser.pl

Всички продукти се изпращат с куриерска фирма ЕКОНТ.

Снимките към материала са илюстративни и не представляват реалното състояние на продукта.
Подправките и билките са в сухо състояние.
Ядките са сурови, а плодовете сушени, освен ако не е упоменато друго.

Елда/Гречка - 500гр

Елда/Гречка - 500гр
Елда/Гречка - 500гр
Производител: ПодправкиБГ
Код: Елда
Количество: 200 гр
Наличност: В наличност
Цена: 7.50 лв.

Други опции


Мярката е в грама:

Етикети:
В употреба с: 

на английски: Buckwheat

История та елдата

Има сведения, че елдата се е отглеждала още преди 6000 г. в Югоизточна Азия. Произходът и се свързва със земите на Алтай, а около 7-8 век от териториите на днешна Румъния елдата навлиза и се разпространява в Русия. В Европа зрънцата стигат доста по-късно – между 15-18 век. В Индия наричат елдата "черен ориз", а в другите страни е известна като "черна пшеница". В Гърция и Италия названието й е “турско зърно. В други славянски страни наричат елдата гръцко зърно, защото с отглеждането й преди столетия са се занимавали по-компетентните гръцки монаси в манастирите.

Всъщност елдата не е зърнена култура и е от род Покритосеменни растения от семейство Лападови. За родината на елдата се счита Индия, но нейната популярност е най-голяма в Русия. С масовото разпространение на елдата, тя бързо се превръща в любимо ястие по трапезите на по-бедните. Елдата се отглежда лесно, а при посевите й не виреят бурени, което не налага обработване на посевите с химикали.

Състав на елдата

Триъгълните зрънца на елдата съдържат до 16 % лесноусвоими белтъчини, включително и полезните незаменими аминокиселини аргинин и лизин. В елдата има 30 % въглехидрати, 3 % мазнини, влакнини, ябълчна, лимонова и оксалова киселина, витамините: В, В1, В2, РР (рутин), Р, Е и минералите: желязо, калций, магнезий, калий, фосфор, мед, цинк, бор, йод, никел, кобалт.

Някои наричат елдата "зрънце за милиони", не само защото е богата на витамини и минерали, а защото е подходяща храна за всички възрастови групи.

Елда в кухнята

Елдата придобива все по-голямо кулинарно приложение и популярност. Макар, че има лек стипчиво-горчив вкус тя се прилага успешно, както в солени, така и в сладки рецепти. "Черната пшеница" е добре позната, на много хора, които практикуват вегетарианство, защото е пълноценен заместител на месото. Елдата се прилага в бебешки храни. От векове с нея се приготвят лесно питателни каши.

Здравословни свойства на елдата

В сравнение с картофите и останалите зърнени култури, елдата е най-бедна на въглехидрати, което я прави отлична храна от диабетици, както и за онези, които страдат от затлъстяване и наднормено тегло. Кашата от елда се препоръчва при сърдечно-съдови заболявания и заболявания на черния дроб. Полезните вещества на гречка спомагат извеждането на холестерола от кръвта, както и на йоните на тежки метали. Тя е препоръчителна храна при и срещу разширени вени и хемороиди.

Както споменахме, елдата може да е частичен заместител на месото, защото в нея се съдържат големи количества желязо. Това от своя страна я прави подходяща за консумация и при анемични състояния. За по-високи нива на хемоглобин в кръвта са достатъчни само 2 супени лъжици брашно от елда дневно.

Съхранение
В буркан Елдата съхранявйте на хладно и сухо място в добре затворен съд в отсъствие на влага.