Урфа бибер/Исот е традиционна турска лютива подправка

Author: Design Studio WWW

Partner: www.wellysslaser.pl

Всички продукти се изпращат с куриерска фирма ЕКОНТ.

Снимките към материала са илюстративни и не представляват реалното състояние на продукта.
Подправките и билките са в сухо състояние.
Ядките са сурови, а плодовете сушени, освен ако не е упоменато друго.

Урфа бибер/Исот - 100гр

Урфа бибер/Исот - 100гр
Производител: ПодправкиБГ
Код: Урфа бибер/Исот
Количество: 100 гр
Наличност: В наличност
Цена: 4.00 лв.

Други опции


Мярката е в грама:

Етикети:
В употреба с:
 

на английски: Urfa biber

Урфа бибер се произвежда от чушките Марас в региона на град Шанлъурфа в югоизточната част на Турция на сирийската граница. Чушките се берат през лятото когато слънцето е най-силно, почистват се от семената и се сушат на големи площи, изложени на слънце. При този процес на сушене, който продължава три дни, цветът на чушките става червен на първия ден, лилав на втория ден и черен на третия ден. На директното излагане на силните слънчеви лъчи се дължи ароматът на пушено. През нощта местните завиват чушките с найлон, при което те се овлажняват. При този метод на сушене се създава естествена влажност на чушките, която пречи да се изпарят етеричните им масла. Резултата от това е, че пиперът остава еластичен и с маслена текстура. След като се съберат сушените чушки се смилат, добавя се малко зехтин и сол, така че да се получи сместа Исот.

Въпреки че е напълно естествен, урфа бибер е с богат, наситен вкус и аромат, леко горчив, и оставя сладък вкус в устата. С леки полутонове на кафе, тютюн и стафиди, които му придават запомнящ се вкус и ясно го отличават от другите лютиви пипери.

Може да се използва, както в солени ястия така и в сладки. Особено добра подправка е за агнешки кебапи, различни пикантни ястия, печени зеленчуци. Тази смес е идеална за маринати, дресинги за салата, задушени меса, сосове и гъсти яхнии, хумус, паста, сирене ФЕТА, яйца и лютеници.

Съхранение
На тъмно Препоръчително е да се съхранява в самостоятелен буркан или кутийка, в шкаф на тъмно.
В буркан Би било добре подправката да се съхранява на сухо и проветриво място.