Леко кисела подправка сумак - 30гр

Author: Design Studio WWW

Partner: www.wellysslaser.pl

Всички продукти се изпращат с куриерска фирма ЕКОНТ.

Снимките към материала са илюстративни и не представляват реалното състояние на продукта.
Подправките и билките са в сухо състояние.
Ядките са сурови, а плодовете сушени, освен ако не е упоменато друго.

Сумак - 30гр

Сумак - 30гр
Сумак - 30гр Сумак - 30гр Сумак - 30гр
Производител: ПодправкиБГ
Код: Сумак
Количество: 30 гр
Наличност: В наличност
Цена: 1.00 лв.

Други опции


Мярката е в грама:

Етикети:
В употреба с:
 

на английски: Sumac

История на сумака

Сумака е див храст, който расте по Средиземноморието и по-основно се среща в Сицилия и Южна Италия, а и в някои части на Средния Изток, предимно Иран. Кисела подправка с малки и закръглени плодове, често черно-кафяви на цвят. В повечето случай сумака се изсушава и смиля до прах с пурпурночервен цвят. Тази подправка е замествала лимона още в Древен Рим. На древноеврейски език сумак означава да бъдеш червен, а холандското му име zuurkruid се превежда като кисела подправка.

Състав на сумака

Киселия му вкус се дължи на съдържащите се в него две основни съставки – танини и органични киселини.

Сумак в кухнята

На югоизток арабите обожават вкуса на сумака и почти няма храна, в която да не го употребяват. Особено в ливанската кухня той е основната съставка за постигане на кисел вкус. С него те поръсват кебапа преди печене или го добавят към кисело мляко като гарнитура към кебап. В Иран и Турция овкусяват ориз със сумак или го смесват с прясно нарязан лук и го поднасят като разядка. Пак там влиза и в състава на смесите за дюнер кебап. В йорданската подправъчна смес заатар, сумака е основна част заедно с мащерка, риган, майорана, сусам, сол и малко пипер. Сместа заатар се използва основно за пържено месо или барбекю. В Сирия, Египет и Ливан го употребяват така, както в други области използват оцета и лимоновия сок. За арабите типичните салати чобан салата и фатуш са немислими без сумак.

Тази подправка е подходяща за бели меса – пилешко, пуешко, заешко, агнешко. Може да се сложи в маринати за месо на барбекю.

По Средиземноморието добавят сумак, за да придаде приятна плодова кисела жилка и лек вишнев цвят на домашни птици, риби, сосове, салати, задушено месо, картофи, бяло или китайско зеле. Сумакът е изключителен и поръсен върху хумус, но трябва да се внимава с количеството, защото подправката има доста интензивен вкус.

В Северна Америка две от разновидностите на сумака се използват за направата на лимонада. Приготвя се чрез накисването на плодовете в студена вода и смачкването им. Местните хора използват плодовете и листата в комбинация с тютюн за пушене.

Ползи от сумака

В миналото са ценяли сумака, не само поради невероятния вкус, но и заради добре изразените му диуретични свойства. Сумакът има добро благотворно влияние върху храносмилането, а в Средния Изток с него забъркват кисела напитка, която успокоява стомашни болки. В някои места го използват за намаляване на високата температура.

Съхранение
На тъмно Препоръчително е да се съхранява в самостоятелен буркан или кутийка, в шкаф на тъмно.
В буркан Би било добре подправката да се съхранява на сухо и проветриво място.