Традиционна българска самардала - 50гр

Author: Design Studio WWW

Partner: www.wellysslaser.pl

Всички продукти се изпращат с куриерска фирма ЕКОНТ.

Снимките към материала са илюстративни и не представляват реалното състояние на продукта.
Подправките и билките са в сухо състояние.
Ядките са сурови, а плодовете сушени, освен ако не е упоменато друго.

Самардала - 50гр

Самардала - 50гр
Самардала - 50гр Самардала - 50гр Самардала - 50гр
Производител: ПодправкиБГ
Код: Самардала
Количество: 50 гр
Наличност: В наличност
Цена: 1.60 лв.

Други опции


Мярката е в грама:

Етикети:
В употреба с:
 

на английски: Honey Garlic

История на самардалата

В превод от гръцки Nectaroscordum siculum означава нектаров чесън. Самардалата бива наричана още див лук или български лук, български чесън. Всъщност самардалата е подправка типична само за балканите и най-вече за България и ако има с коя подправка да се гордеем пред останалия свят то това е самардалата. Среща се и в по-малки количества в Румъния, Молдова, на полуостров Крим, в Кавказ, та дори и в Турция и Южните части на Италия и Франция. Диворастяща може да се срещне в подлеса на букови и габърови гори. Тя е луковично растение, от което излизат по няколко тънки и дълги до 40 см стръка. Самардалата е много близък родственик на чесъна и лука, но листата й са по-различни. Старо предание гласи, че когато Бог създавал растенията, хванал с 3 пръста листата на самардалата, за да и помогне да излезе от земята и така се получила специфичната форма на листата. Цветчетата на растението са с формата на камбанка, изпъстрена в смесица от мораво, жълто, бледо розово, бяло, кафяво и зелено, а това е и причината самардалата да се отглежда и като декоративно растение от много любители на флората.

Състав на подправката

Тя съдържа етерично масло, множество стероли, танини и флавоноиди.

Самардалата в кухнята

Самардалата е една от основните съставки на традиционната у нас шарена сол. Пресните листа на самардалата се слагат за овкусяване на салати с домати и краставици, а солената смес е наистина чудесна добавка към ястия с картофи, яйца, сирене или агнешко. Вкусът на натрошеното сирене се допълва много успешно със самардала. Тъй като подправката е солена, внимавйте да не пресолите ястията. Подправката има много силен аромат, който е нагарчащ и по-лютив от този на чесъна, лука и левурдата. Това е причината да се избягва прясната консумация и да се използва повече като изсушена подправка.

Готовата подправка е с характерен зелен цвят и за да не потъмнее, трябва да се съхранява на сухо и тъмно място. Въпреки това, тя не губи свойте първоначални свойства и вкусови качества.

Ползи от самардала

Самардалата е включена в списъка от лечебни растения, през септември 2002 г. Има данни, че растението повлиява добре на хипертоници. Сред най- изявените и доказани здравословни ползи от това растение са способността му да сваля вредния холестерол. Притежава противовъзпалителни свойства и помага при различни сърдечно-съдови заболявания, рак и артеросклероза. Тя улеснява храносмилането и повишава апетита. Помага срещу запек, стомашни болки, псориазис и кашлица. Стимулира уринирането, пречиства пикочния мехур и бъбреците.

Съхранение
На тъмно Препоръчително е да се съхранява в самостоятелен буркан или кутийка, в шкаф на тъмно.
В буркан Би било добре подправката да се съхранява на сухо и проветриво място.