Ароматна и полезна подправка риган - 20гр

Author: Design Studio WWW

Partner: www.wellysslaser.pl

Всички продукти се изпращат с куриерска фирма ЕКОНТ.

Снимките към материала са илюстративни и не представляват реалното състояние на продукта.
Подправките и билките са в сухо състояние.
Ядките са сурови, а плодовете сушени, освен ако не е упоменато друго.

Риган - 20гр

Риган - 20гр
Риган - 20гр Риган - 20гр Риган - 20гр
Производител: ПодправкиБГ
Код: Риган
Количество: 20 гр
Наличност: В наличност
Цена: 0.90 лв.

Други опции


Мярката е в грама:

Етикети:
В употреба с:
 

на английски: Oregano

История на ригана

Предполага се, че риганът произхожда от Северна Европа, а е виреел и в много други части по света. Бил е дълбоко почитан от древните гърци и римляните. Те са слагали венци, сплетени от риган, на булките и младоженците. Първите писменни данни за употребата на ригана идват от древна Гърция. Хипократ е използвал ригана като антисептик за лечение на стомашни и дихателни проблеми, а с масло от риган елините са третирали ухапвания от змии и паяци. Някога се е вярвало, че риганът гони зли духове и болести. С него опушвали стаите и пълнели възглавниците.

Ригана е малък храст с няколко разклонения, чиито стъбла са окичени с малки сиво-кафеникави овални листа и малки бели, или розови цветчета. Расте из храсталаци и сечища, по каменливи места и в редки гори. На височина достига до 80см.

Състав на ригана

Риганът е много добър източник на желязо, манган и диетични фибри, както и на калций, витамин С, витамин А и омега 3 мастни киселини. Има приятен аромат и вкус, наподобяващ много на чубрицата. В стеблата, листата и цветовете на ригана се съдържат голямо количество феноли и флавоноиди.

Кулинарна употреба

У нас риган се слага на супи, рибни ястия, печени меса, гювечи, червени сосове и хлебни изделия. Риганът се комбинира чудесно с маслини, каперси, шунка и сирена. Много подходящ е за салати и дресинги. Чудесно овкусява зехтин и оцет. Страхотна подправка е и за сотирани гъби или лук. Много майстор готвачи използват подправката при приготвяне на скара. В Италия е задължителна подправка за пицата и пастата.

Ползи от ригана

Тази билка има ефективно антибактериално свойство и антиоксидантно действие. Риганът съдържа много фитонутриенти, включително тимол и розмаринова киселина, които действат като антиоксиданти, способни да предпазват клетъчните структури от дължащи се на кислорода увреждания. Той е подправка, богата на различни нутриенти. Риганът е много добър източник на фибри, които предпазват тялото ни от причиняващи рак токсини и ги премахват от организма. Затова диетите, богати на фибри, са добри за понижаване на нивата на холестерол и за редуциране на риска от рак. Риганът е полезен при кашлица, възпалено гърло, грип и спомага отхрачването. Помага при болезнена менструация.

Съхранение
На тъмно Препоръчително е да се съхранява в самостоятелен буркан или кутийка, в шкаф на тъмно.
Без влага Би било добре подправките да се съхраняват на сухо и проветриво място.