Маково семе за поръсване на ястия - 50гр

Author: Design Studio WWW

Partner: www.wellysslaser.pl

Маково семе - 50гр

Маково семе - 50гр
Маково семе - 50гр Маково семе - 50гр
Производител: ПодправкиБГ
Код: Маково семе
Количество: 50 гр
Наличност: В наличност
Цена: 1.50 лв.

Други опции


Мярката е в грама:

Етикети:
В употреба с: 

на английски: Poppy seed

История на мака

Историята на мака се простира още от древността. Още през 2 век жените на о-в Крит го отглеждали за опиум. Друга интересна легенда гласи, че мака се е появил от сълзите на Венера, която тъгувала по любимия си Адонис. Там където паднела сълза на Венера, там разцъфтявал мак. С това се обяснявало и лесното оронване на  венчелистчетата на мака, като сълзи. В гръко-римските митове маковете символизирали смъртта, а когато били  светло пурпурни, било знак за възкръсване след края на земния път. След това мака означавал чест и достойнство.

Предполага се, че мака се е появили първо по Средиземноморието, в Индия, Турция и Иран.

Макът се култивира добре в страни с топъл климат, включително и у нас. Малките и овални  тъмно синкави семенца се добиват от един вид сънотворен мак, наречен маслодаен. Макът е едногодишно тревисто растение. Семенцата са разположени в капсули, които остават, след като цветът падне. Притежават вкус на ядки.  

Макът е едногодишно, двугодишно или многогодишно растение, като по света са познати около 100 вида. У нас се срещат 8 от тях, а най-разпространеният, като плевел е полският мак. За подправка се използват семената на маслодайния мак, който е с произход Мала Азия. Днес най-големи производители са Холандия и Канада. Сънотворният мак, отглеждан като маслодайна култура е основна суровина във фармацевтичната промишленост.

Състав на маковото семе

Маковото семе съдържа млечен сок, богат на алкалоиди. В семената му се съдържат до 55 % масло и много алкалоиди. В семената на мака се откриват определени нива на витамин В и по-високи нива на натрий и калий.

Маковото семе в кулинарията

Най-често използваме маковите семена върху различни печива – хлябове, сладкиши, бисквити като поръска. Маково семе се използва често в салати и различни тестени изделия, но е нужно да знаем, че трябва предварително да бъде обработено. Може да бъде запечено за повече аромат или оставено за поне 3-4 часа в топла вода. Така се извлича по-силен аромат. Макът подхожда на някои видове сосове и меса, като придава изключителен цветови и вкусов контраст.

Много подходящи са за картофи със сметана на фурна, а често си добавят и към риба. В близка Турция мака често присъстват в десертите, а в Индия го използват за сгъстяване на различни видове сосове.

Ползи от маковото семе

Най-често мака се използва за медицински цели. От вида змийско мляко, добитият сироп е с болкоуспокояващо и отхрачващо действие. Източните видове мак, пък имат силно наркотично действие. Гаргарата със запарка от макови семена помага при зъбобол.

Някои лечители правят отвара от плодовите кутийки на мака и я предписват при коремни болки, кашлица, нередовна менструация, при сърцебиене и др.

Разбира се още бащата на медицината Хипократ е предложил използването на маковото семе в медицината. По-късно през вековете в Азия растението се разпространявало като опиат. През 1830г в Азия избухва т.нар. Опиумна война, в която Китай се опитва да спре разпространението на опиум от Британската империя. През 19. век в Европа била силно разпространена продажбата на макови семена като наркотик.

Макът е билка с много силно въздействие и медикаментите на база мак се използват само по лекарско предписание и под лекарски контрол.

Съхранение
На тъмно Препоръчително е да се съхранява в самостоятелен буркан или кутийка, в шкаф на тъмно.
В буркан Би било добре маковото семе да се съхранява на сухо и проветриво място.

Всички продукти се изпращат с куриерска фирма ЕКОНТ.

Снимките към материала са илюстративни и не представляват реалното състояние на подправката.
Подправките и билките са в сухо състояние.
Ядките са сурови, а плодовете сушени, освен ако не е упоменато друго.