Полезни и здравословни семена от лимец - 500гр

Author: Design Studio WWW

Partner: www.wellysslaser.pl

Всички продукти се изпращат с куриерска фирма ЕКОНТ.

Снимките към материала са илюстративни и не представляват реалното състояние на продукта.
Подправките и билките са в сухо състояние.
Ядките са сурови, а плодовете сушени, освен ако не е упоменато друго.

Лимец - 500гр

Лимец - 500гр
Лимец - 500гр
Производител: ПодправкиБГ
Код: Лимец
Количество: 500 гр
Наличност: В наличност
Цена: 6.00 лв.

Други опции


Мярката е в грама:

Етикети:
В употреба с: 

на английски: Spelled seeds

История на семената лимец

Лимецът е може би най-древната храна позната на човечеството. Смята се, че лимецът е една от най-ранно култивираните форми на пшеницата. Още през епипалеолита лимеца е бил познат на хората. Свидетелства за това са открити при разкопки в региона Плодороден полумесец намиращ се в Близкия Изток. Много изследователите смятат, че лимецът е култивиран за прав път преди 7500 год. пр. н.е. На по-късни етапи от развитието на човека, през бронзовата епоха отглеждането му постепенно намалява, за сметка на други култури. Така се стига до извода, че всички днешни сортове пшеница водят своето начало от лимеца.

Лимеца сам по себе си е невероятна култура с много интересни свойства. Той е сухо и студоустойчив, пази и почиства почвата след себе си. Не поглъща вредните вещества от почвата и дори някои го отглеждат в радиоактивни райони и той не се замърсява. Добивите от него не са особено големи, а и се обработва трудно. Има четири слоя люспи, не като при пшеницата един, който пада почти веднага. Трудно расти под влиянието на химикали с които се третират традиционните пшеници. Ето защо лимеца е скъпа култура.

Състав на лимец

Четирите слоя люспи, с които е покрито семето на лимеца са много твърди и го пазят от неблагоприятните външни условия – болести, паразити, температурни влияния. Лимеца съдържа повечето веществата, за да бъде един организъм здрав. Той съдържа много повече минерали, протеини и витамини сравнен с пшеницата. Много по-лесно смилаем.

От витамините най – добре представени са витамин В1 и витамин В3, но съдържа и витамин А, Е и селен. Високо е съдържанието и на магнезий, калий, калций, желязо, фосфор, цинк и сяра. Лимецът не съдържа холестерол.

Лимец в кулинарията

Брашното от лимец се използва за направата на диетични бисквити или хляб. Някои го пълнят в чушки, но най-важното е, че не съдържа глутен. Страхотен заместител е за хората с глутенова непеносимост. Много подходящ е за поръсване на салати, а чудесно се комбинира и с тахан, мед и ядки. Поради своята специфичност лимеца се вари повече време – 40-50 минути.

Ползи от лимец

Лимецът подобрява храносмилането и състоянието на далака и панкреаса. Той е добър антиоксидант. Активните спортисти го използват заради високото си съдържание на магнезий. Някои лечители то препоръчват при шипове и колит, както и за повишаване имунната защита на организма.

Съхранение
На тъмно Препоръчително е да се съхранява в самостоятелен буркан или кутийка, в шкаф на тъмно.
В буркан Би било добре семената да се съхраняват на сухо и проветриво място.