Диетично ленено семе - 500гр

Author: Design Studio WWW

Partner: www.wellysslaser.pl

Всички продукти се изпращат с куриерска фирма ЕКОНТ.

Снимките към материала са илюстративни и не представляват реалното състояние на продукта.
Подправките и билките са в сухо състояние.
Ядките са сурови, а плодовете сушени, освен ако не е упоменато друго.

Ленено семе - 500гр

Ленено семе - 500гр
Ленено семе - 500гр
Производител: ПодправкиБГ
Код: Ленено семе
Количество: 500 гр
Наличност: В наличност
Цена: 5.00 лв.

Други опции


Мярката е в грама:

Етикети:
В употреба с: 

на английски: Linseed

История на лененото семе

Историята на лена е с хилядолетни следи. Според някои източници растението е култивирано за пръв път преди повече от 7 века. В началото си културата е използвана за направата на масло в Близкия Изток. Използвано е не само като храна, но и за направата на масло за лампи. След това става неразделна част от живот египтяни, гърци и римляни и се превърнало в незаменим помощник за тях. По това време започва да се ползва и като лекарство. Според предание в римските легиони много често похапвали хляб от брашно приготвено от ленено семе. Лена скъсява времето за възстановяване на мускулите. Така те запазвали силите си за по-дълго време и понасяли по-лесно битките. Бащата на медицината Хипократ предписвал лена при болки в корема и против кашлица. Карл Велики пък държал подчинените му да консумират повече ленено семе, така ги държал в по-добро здравословно състояние.

Състав на ленено семе

Лена достига на височина до 150см. Ленът е култура, която се отглежда на много места в света /Европа, Прибалтика, Индия и др. Най-ценено е лененото семе заради наличието в себе си на Омега-3, Омега-6 и Омега-9 мастни киселини. Те са източник и на протеини, захари, каротин, витамин А, витамин В, витамин Е и др.

Ползи от ленено семе

Лененото семе е сред храните, които са най-често предписвани от доктори и диетолози. То е безценно заради своите болкоуспокояващи, противовъзпалителни и разхлабителни свойства. Добре действа на хора оплакващи се от чревни проблеми и възпаления на пикочните пътища. Както споменахме помага при суха кашлица, бронхити, възпаления на простатната жлеза, диабет, проблеми с жлъчния мехур. Специалисти смятат, че повлиява при сърдечни проблеми, инфаркт, инсулт, различни ракови заболявания както и при астма. Особено важно е да се каже, че лена помага на жените за по-здрава коса и нокти

Лененото семе в кулинарията

След като лена се наложи в диетите на хората, все повече го използваме в салати, сосове, зърнени закуски и тестени изделия, и по-рядко в ястия с месо. Много добре се съчетава с кисело мляко.

Съхранение
На тъмно Препоръчително е да се съхранява в самостоятелен буркан или кутийка, в шкаф на тъмно.
В буркан Би било добре лененото семе да се съхранява на сухо и проветриво място.