Сушена домашна натурална салвия - 20гр

Author: Design Studio WWW

Partner: www.wellysslaser.pl

Салвия - 20гр

Салвия - 20гр
Салвия - 20гр Салвия - 20гр Салвия - 20гр
Производител: ПодправкиБГ
Код: Салвия от село
Количество: 20 гр
Наличност: В наличност
Цена: 1.00 лв.

Други опции


Мярката е в грама:

Етикети:
В употреба с: 

на английски: Sage

История на салвията

Салвията е с произход от европейското и малоазиатско Средиземноморие. Изключително издръжлива е на студове и затова често се отглежда и на други места по целия свят, а в България започна от скоро да се отглежда и като билка. За родина на салвията се считат Франция и Испания. Днес обаче салвията е широко разпространено растение в цяла Централна Европа. "Салвия" произхожда от латинското salvare - лекувам, оздравявам.

Салвията цъфти през юни-юли. Листата й са продълговати, вечнозелени и мъхести. Салвията предпочита слънчеви места, песъчлива почва и сух климат. Тя достига от 30 до 70 см височина с виолетови цветове.

В древна арабска пословица се среша текста „Защо човек да умира, ако в градината му расте салвия?“, а в кодекса от Салерно пък звучат следните думи - „Салвия, ти си нашия спасител, помощник и природен дар“. Друго нейно име е божигробски босилек идващо от друга легенда, според която след раждането на Христос, когато Йосиф и Мария, в стремежа си да избягат от войската на цар Ирод, от страх да не бъдат хванати, скриват рожбата си сред избуялата салвия покрай пътя. От тогава се смята, че растението е придобило чудотворните си лековити способности, а който консумира салвия ще се радва на дълъг живот и дори безсмъртие. Хипократ е считал салвията за свещена билка и чудотворен лек при безплодие. След епидемиите и последвалата масова смърт в Древен Египет, жените били принуждавани да пият салвия. През Средновековието салвията дори лекувала чума.

Състав на салвията

Съдържащият се в маслото и естрадиол понижава повишени показатели на инсулин. Спомага за лечението на артрит, бактериални инфекции, отоци и инфекциозни болести на гърлото. В салвията са открити алкалоиди, флавоноиди, дъбилни вещества, урсолова, олеанолова и хлорогенова кислини, витамин Р, витамин PP, ниацин, и провитамин А, витамин B1, никотинова киселина, фитонциди, уваол, парадифенол.

Кулинарна употреба

Салвията притежава специфичен и силен аромат, което прави градинския чай доста подходящ за подправка в кулинарията. Съвсем обаче нетрябва да се прекалява с нея, защото вкуса и мириса и са натрапчиви. Много подходяща е за гъби и риби, но си отива добре и със сосове и крем супи, желета и яйчени ястия, сирена. Използвайте суха салвия за ароматизиране на тестени изделия и паста. Готвено от дивеч също изисква използването на 1-2 листа салвия.

Ползи за здравето от салвия

По-честото пиене на чай от салвия укрепва цялото тяло, предотвратява апоплектични удари и действа много добре при парализи. Заедно с лавандулата тя е единственото лечебно растение, което помага при нощно изпотяване. Много лекари я предписват при спазми, заболявания на гръбначния мозък, жлезите и при треперене на крайниците. Чаят от салвия се отразява чудесно и на болен черен дроб, отстранява газове и всички други оплаквания, свързани с нарушения черен дроб. При ужилване от насекоми се налагат стрити листа от салвия. Чаят от салвия се препоръчва особено при всякакви възпаления на сливиците, болки в гърлото, гнойни огнища на зъбите, възпаления на фаринкса и устната кухина. Запарка на салвия помага и при кървящи и клатещи се зъби, пародонтоза и язвички по венеца.

Хипократ и Диоскорид считали градинския чай за свещена трева. Въвели го в медицината, като противовъзпалително, стягащо, дезинфекциращо, кръвоспиращо и омекотяващо средство. И днес в народната медицина градинският чай се използва при камъни в урината, заболявания на бъбреците, при ревматизъм.

Някои видове салвия обаче, като „салвия дивинорум“ имат наркотично действие и не бива да се прекалява с консумацията им. Салвията дивинорум е силен халюциноген, макар че действието му е краткотрайно. Този вид салвия се приема чрез дъвчене, пушене или като тинктура. Крайният резултат е смях и еуфория.

Салвията е силен антиоксидант, има противовъзпалително и кръвосъсирващо действие. С чудотворната билка могат да се лекуват косопад, заболявания на дихателната система и храносмилателния тракт, има облекчаващо действие при язва и гастрит.

С отвара от градински чай могат да се третират успешно изгаряния, както и гинекологични заболявания, като проблеми с обилно бяло течение. Компреси със салвия пък помагат при артрит и травми.

Чаят от салвия се консумира и ако ви гони безсъние, депресия, умора, главоболие. Билката може да подобри паметта ви, заради което се препоръчва при Алцхаймер и деменция.

Съхранение
На тъмно Препоръчително е да се съхранява в самостоятелен буркан или кутийка, в шкаф на тъмно.
В буркан Би било добре подправката да се съхранява на сухо и проветриво място.

Снимките към материала са илюстративни и не представляват реалното състояние на подправката.
Подправките и билките са в сухо състояние.
Ядките са сурови, а плодовете сушени, освен ако не е упоменато друго.