Натурална сушена мента - 5гр

Author: Design Studio WWW

Partner: www.wellysslaser.pl

Мента - 5гр

Мента - 5гр
Мента - 5гр Мента - 5гр Мента - 5гр Мента - 5гр
Производител: ПодправкиБГ
Код: Мента от село
Количество: 5 гр
Наличност: В наличност
Цена: 1.00 лв.

Други опции


Мярката е в грама:

Етикети:
В употреба с: 

на английски: Peppermint

История на ментата

Според гръцката митология ментата първоначално е била нимфа, но превърната в последствие на растение от своя съперница в любовта. Тъй като любимия Плутон и неможел да стори нищо я дарил с прекрасен аромат. Древните римляни ароматизирали с нея залите за пирове и тържества, защото според тях ментата усилва мозъчните функции. Поради свойте прекрасни ароматични характеристики ментата е използвана в парфюмерията и козметиката от дълги години. Често в Европа е използвана и за пречистване на въздуха в помещения.

Тя расте при умерен климат, на влажна и богата почва на север и на юг, среща се в диво състояние или пък се отглежда в градините. Всички надземни части на растението съдържат етерично масло с главна съставна част ментол. Растенията излъчват силен, насищащ приятен ментов аромат. Засажда се през есента на туфи и през лятото може да ароматизира салати, маринати, чайове.

Състав не ментата

Ментата е чудесен източник на манган, витамин С и А. Освен това ментата е добър източник на диетични фибри, фолат, желязо, магнезий и калций.

Мента в кухнята

До 17-ти век тя се е използвала като ароматична подправка както в ежедневните ястия на бедните, така и в изисканите блюда на богатите. По-късно през 18-ти век почти изчезва от хоризонта на подправките. Днес се употребява самостоятелно или в съчетание с други ароматни подправки и плодове и резултатът винаги е с вкус на лято.

Ментата е подправка, която се използва много широко в кулинарията. Придава невероятен аромат на плодови салати, както и на конфитюри, сладоледи, кремове, коктейли и безалкохолни напитки. Като подправка ментата се комбинира много успешно с агнешко и пилешко месо, риба, картофи, морски деликатеси, яйца, зелени салати и зелен боб.

От ментата се прави ментов лист, който е предназначен за употреба като чай. Топлият чай е много полезен през есенно-зимния сезон, а през горещите летни месеци се превръща в страхотно разхлаждащо питие.

Ментата е основна съставна част на голяма част от пастите за зъби, бонбони и дъвки за освежаване на дъха. Освен това влиза в състава на редица душ гелове и шампоани, защото тонизира и освежава кожата, освен това има охлаждащ ефект. Някой казват че ментата може да се използва и като средство за гонене на комари.

Здраве с мента

Маслото от мента е доказало способността си да облекчава симптомите на хора с чувствителни стомаси, включително и при случаи на разстройство, киселини или мускулни спазми. Тези здравословни свойства на ментата се свързват със способността й да успокоява мускулите. Тя е потенциален анти-раков агент. Перилил алкохолът, който е фитонутриент и е наречен монотерпен, е в изобилствено количество в маслото от мента. При изследвания с животни се указва, че той може да спре растежа на тумори на панкреаса и черния дроб. Ментата облекчава и дишането. Тя съдържа субстаницята rosmarinic acid, която има няколко действия, полезни при астма.

В народната медицина мента се използва като билка за лечение на безсъние, виене на свят, депресия, епилепсия и главоболие. Отвара от ментови листа се прилага при нервна възбуда, при зъбобол и различни възпаления на венците. Гаргарите с мента също са много ефективни. От друга страна ментата премахва упорития лош дъх. Инхалациите с ментово масло са много удачни при умора, възпаления на синусите, нервно напрежение. Масажът с ментово масло се препоръчва на жени, страдащи от нарушения на менструалния цикъл.

Съхранение
На тъмно Препоръчително е да се съхранява в самостоятелен буркан или кутийка, в шкаф на тъмно.
Без влага Би било добре подправката да се съхранява на сухо и проветриво място.