Натурална сушена майорана - 5гр

Author: Design Studio WWW

Partner: www.wellysslaser.pl

Майорана - 5гр

Майорана - 5гр
Майорана - 5гр Майорана - 5гр
Производител: ПодправкиБГ
Код: Майорана от село
Количество: 5 гр
Наличност: В наличност
Цена: 1.00 лв.

Други опции


Мярката е в грама:

Етикети:
В употреба с: 

на английски: Marjoram

История на майораната

Историята на майораната е от хиляди години. Заедно с дафиновия лист, тя е била сред свещените билки в Средиземноморските територии, а именно в Гърция и Рим. Има легенда разказваща как древните гърци смятали, че ако на нечий гроб поникне майорана, покойникът се радва на вечен мир и щастие в отвъдното. За родина на тази подправка се считат земите на Северна Африка, където и до днес тя е многогодишно растение. В наши дни майорана се отглежда главно в Средиземноморието и на територията на Северна Африка.

По своята същност майорана е тревисто растение, което има червени или бели цветове. Майораната се счита за сродна на ригана и е топлолюбиво растение. Височината му достига от 20 до 50 сантиметра.

Състав на майораната

Листенцата на майораната съдържат етерично масло, феноли, а също така са богати на витамин С, провитамин А, пектини и други полезни вещества. Майораната е подправка, в която има етерчини и горчиви вещества, алкалоиди, танини и феноли.

Подправката в кухнята

Като подправка се използват връхните части на растението майорана. Те се отличават със своя особено приятен аромат и тръпчив вкус. Майораната се използва за агнешко и пилешко месо, а се прибавя към различни видове колбаси.

Добре се съчетавав в ястия с домати, както и като поръска на различни хлебни изделия и салатни дресинги. Майораната е популярна добавка към италианската, френската, северноафриканската и американската кухни. Сушената майорана и мащерка са отлична комбинация основно за производството на немски наденички и колбаси, като разбира се германците са едни от най-страстните почитатели на майорановия вкус.

Майораната е класическа подправка за пържен дроб. Най-добри съчетания на майораната освен с мащерка, са и тези с дафинов лист, черен пипер и хвойна. Майораната се съчетава добре и с чубрица, розмарин, магданоз, чесън, лук. Много добре се съчетава с целулозни зеленчуци, като например зелето. Добре пасва и на рибни ястия.

Ползи от майорана

През Средновековието майораната са я използвали за лечение на епилепсия, но със много спорен ефект. Майораната има широко приложение в парфюмерийната промишленост. Тя също така е полезна и със свойте спазмолитично, антисептично, съдоразширяващо свойство. Освен това майораната има способността да стимулира нашето храносмилане. Майораната помага при стомашни проблеми, действа успокоително и освежаващо.

Съхранение
На тъмно Препоръчително е да се съхранява в самостоятелен буркан или кутийка, в шкаф на тъмно.
Без влага Би било добре подправките да се съхраняват на сухо и проветриво място.