Натурална сушена мащерка - 5гр

Author: Design Studio WWW

Partner: www.wellysslaser.pl

Мащерка - 5гр

Мащерка - 5гр
Мащерка - 5гр Мащерка - 5гр
Производител: ПодправкиБГ
Код: Мащерка от село
Количество: 5 гр
Наличност: В наличност
Цена: 1.00 лв.

Други опции


Мярката е в грама:

Етикети:
В употреба с:

 

на английски: Thyme

Мащерката в историята

Първи свидетелства за употреба на мащерка датираме отпреди 5000 години, когато шумерите са я използвали като противовъзпалително средство. Древните египтяни са я използвали като балсамиращ агент, за да запазят мумифицираните си фараони. Години след това древните гърци я добавят към ястия, тъй като считали мащерката за мощен афродизиак. Римляните също я използвали често и то с цел повдигане духа на армията. Преди важни битки воините се къпели във вода ароматизирана с билката. Древните шотландски бойци пък приготвяли чай от мащерка, защото смятали, че това ще им донесе повече шансове за победа. През Средновековието дамите бродирали на туниките на любимите си рицари растението като символ на смелостта.

Мащерката идва от район на Азия, южна Европа и средиземноморските региони. Има огромно изобилие от видове мащерка - около 350 вида ароматни многогодишни тревисти растения и малки храсти. Тяхната височина достига до 40 см и се срещат диворастящи в Европа, Северна Америка и Азия. Листата на мащерката са накъдрени, с елипсовидна форма и много малки по размер. Има тънки стебла, а цветовете могат да са лилави, бели или розови.

В кухнята използваме предимно обикновената, лимоновата и кимовата мащерка. Може да се бере почти през цялата година. В България най-разпространен е дивият вид, познат и като бабина душица.

Всички видове мащерка са важни източници на нектар за пчелите. Най-медоносни са тези в Южна Европа, Северна Африка и в някои планини в североизточните американски щати.

Състав на мащерката

Мащерката съдържа етерично масло, в чийто състав влизат главно тимол, карвакрол и р-цимол, терпинен, терпинеол, борнеол и др., както и органични киселини, дъбилни и горчиви вещества, минерални соли, смоли, флавоноиди, витамин С, пигменти и др. Тя е много добър източник на желязо и манган, както и на калций и диетични фибри. Мащерката е подправка, богата на различни нутриенти.

Мащерката в кухнята

Ароматната билка се комбинира добре със средиземноморски зеленчуци, яйца, свинско, агнешко, риба и дивеч. Освен това е чудесна и за пълнежи, яхнии и маринати. Много добър вкус придава на всички варива - боб, леща, грах и др. Задължителна е за печени меса, като най-вече се набождат стеблата в месото. Чудесно се комбинира с майорана, босилек, риган, салвия, розмарин и чесън.

Когато готвите, винаги добавяйте мащерката в началото или средата на готвенето, за да има време да отдели етеричните си масла. Мащерката в соса за спагети добавя почти всеки италиански майстор.

Ползи от мащерката

Мащерката е полезна при дихателни проблеми и болки в гърдите, включително кашлица и бронхит. Богата е на ценни съставки и антиоксиданти. Запарката от мащерка се използва за жабурене на устата или гаргара на гърлото и помага при гингивит, възпалено гърло, болка в зъбите и пародонтоза. Маслото от мащерка много често се използва в стоматологията. Запарката от мащерка е много ценена от  хората, страдащи от язва, гастрит и колит. След бръснене мъжете може да ползват отвара от мащерка, защото освен хигиенно, тя има антсептично и освежаващо действие.

Употребата на мащерка може да създаде отвращение към алкохола. Тя се смята за противоотрова при ухапване от отровни насекоми, отлично средство срещу гадене и повръщане, полезна е при болки в корема и матката. Освен това е великолепно антибактерицидно и болкоуспокояващо средство.

Съхранение
На тъмно Препоръчително е да се съхранява в самостоятелен буркан или кутийка, в шкаф на тъмно.
Без влага Би било добре подправката да се съхранява на сухо и проветриво място.