Натурален сушен магданоз - 5гр

Author: Design Studio WWW

Partner: www.wellysslaser.pl

Магданоз сух - 5гр

Магданоз сух - 5гр
Магданоз сух - 5гр Магданоз сух - 5гр
Производител: ПодправкиБГ
Код: Магданоз от село
Количество: 5 гр
Наличност: В наличност
Цена: 0.70 лв.

Други опции


Мярката е в грама:

Етикети:
В употреба с: 

на английски: Parsley

История на магданоза

Магданозът е всепризнат поради многото благоприятни свойства, които притежава. Най-старите сведения за магданоза се срещат в египетските папируси. Магданозът е двегодишно тревисто растение от сем. Целинови. Освен познатия ни магданоз с гладки листа, има и такъв с къдрави. Доказано е, че вторият съдържа по-голямо количество витамин С. Поизходът на магданоза води началото си от Средиземноморския регион на Южна Европа. В началото е бил използван повече като лекарство, отколкото като храна. Древните гърци са считали магданозът за свещен и са го използвали не само за украса на победителите в атлетичните състезания, но също така и за декориране гробниците на починалите. Може би първите, които са използвали магданоза в кулинарията са били древните римляни. Масово хората са започнали да консумират магданоз като подправка през Средновековието.

Състав на магданоза

Магданозът е добър източник на витамин А, витамин С и витамин К. Той е добър източник на желязо и фолати. Летливите маслени компоненти на магданоз включват миристицин, лимонен, юджинол и алфа-тюжен. Съдържащите се в магданоза флавоноиди са апиин, апигенин, крисоериол и лутеолин.

Кулинарна употреба

Като подправка освен листата се използват и корените на растението. Магданозът има свеж аромат, типичен за зелените подправки. Магданозът се употребява обикновено в прясно състояние като подправка за салати, супи, яхнии, бульони. Влиза в състава на различни видове песто. Използва се и като основен хранителен продукт, например в магданозените кюфтета или панирания магданоз. В сухо състояние е много подходящ са супи и бульони, особенно през зимните месеци. В България тази мерудия е основна подправка, а не рядко и единствена, в кухните на много семейства.

Ако прибавяте от растението към готвени ястия, трябва да помните, че магданоза се слага последен, за да се запазят качествата и ароматът му.

Не изхвърляйте дръжките - завържете ги на снопче и ги оставете да врят в супата или яхнията. Корените на магданоза се използват за подправяне на супи.

Ползи за нашето здраве от магданоз

Летливите масла в магданоза и по-специално миристицинът, е доказано че възпрепятства образуването на тумори и в частност, формирането на тумор в белите дробове.

Флавоноидите, съдържщи се в магданоза, е доказано, че функционират като антиоксиданти, които се съчетават със силно реактивните кислород-съдържащи молекули и помагат за предотвратяването на кислород-базирани увреждания на клетките.

Магданозът е добър източник на фолиева киселина, която е един от най-важните В витамини. Макар да играе много роли в организма, една от най-важните роли е по отношение на сърдечно-съдовите заболявания.

Магданозът е изключително полезен при лекуването на различните очни заболявания. Възпаления на роговицата на очите, катаракта, конюнктивит, офталмията в различните и форми се лекуват с пресен сок от магданоз, смесен със сок от целина и цикория. С приемането на магданоз, не само се лекуват нашите очи, а се увеличава и самото зрение.

Храните, богати на витамин C, като магданоз, осигуряват на хората защита срещу възпалителен полиартрит, форма на ревматоидения артрит, включваща две или повече стави.

Магданозът се препоръчва при жените с нарушена менструация. Полезен е и за това, че апиолът в растението тонизира гладката мускулатура, особено на матката. Същото вещество спомага за подобряване на кръвообращението.

Той се отразява чудесно на целия организъм, а при мъжете е известно, че действа като афродизиак.

Съхранение
На тъмно Препоръчително е да се съхранява в самостоятелен буркан или кутийка, в шкаф на тъмно.
Без влага Би било добре подправките да се съхраняват на сухо и проветриво място.

Снимките към материала са илюстративни и не представляват реалното състояние на подправката.
Подправките и билките са в сухо състояние.
Ядките са сурови, а плодовете сушени, освен ако не е упоменато друго.