Натурален сушен копър връхчета - 5гр

Author: Design Studio WWW

Partner: www.wellysslaser.pl

Копър връхчета - 5гр

Копър връхчета - 5гр
Копър връхчета - 5гр Копър връхчета - 5гр Копър връхчета - 5гр
Производител: ПодправкиБГ
Код: Сушен копър от село
Количество: 5 гр
Наличност: В наличност
Цена: 0.90 лв.

Други опции


Мярката е в грама:

Етикети:
В употреба с: 

на английски: Dill

История на копъра

Наименованието на копъра идва от стара норвежка дума dilla, която означава успокоявам. Още във Вавилон, копъра е отглеждан като лечебно растение. Познавали го и древните гърци. Хипократ го е използвал в рецепта за дезинфекция на устата. Римляните давали копър на гладиаторите си за повече сила и издръжливост. В Европа е на почит от времето на Карл Велики (IX в.). По-голяма попюлярност добива през XVI век във Флоренция и Болоня по времето на Катерина Медичи. Лечителите приготвяли различни отвари с копър, мазила и помади. Някои от тях се препоръчвали като елексир на любовта, а други за предпазване от магии.

Копърът е зелен, с листа, наподобяващи папрат и имат мек и сладък вкус. Сушените семена на копъра са светлокафяви на цвят и с овална форма.

Някой казват, че пресния копър е за предпочитане, но това е въпрос на личен избор. Сухите връхчета на копъра са много по ароматни и може да се слагат в ястията по време на тяхното готвене. Сушения копър е много по-издръжлив и траен.

Състав на копъра

Копърът е сред подправките, които са богати на фолиева киселина (витамин В), каротин (витамин А) и витамини С и Е. Свежите листа на копъра освен етерично масло и соли съдържат още витамини В6, В1, В2, пантотенова киселина, бета-каротин, както и влавоноиди и фитонциди, а плодовете са богати на етерично масло и тлъсто масло, съставено от глицериди на мастните киселини, изолирани са и флавоноиди. Семената на копъра са богати на етерично масло и минерали. Те са много добър източник на калций и добър източник на манган и желязо.

Копър в кухнята

Копърът е много подходящ за овкусяване на таратор, супи, зелени салати, извара, сирене, риба, сосове, варено овнешко или говеждо месо. Вкусът на копъра много добре си отива с всякакви ястия от картофи - печени, пържени или варени. Грахът, зеленият фасул и гъбите също придобиват изтънчен и свеж вкус благодарение на копъра.

Цветовете на копъра освен за подправка се слагат в туршии, кисели краставички, рибни консерви за консервант. В някои части на нашата страна семената му се използват за подправяне на лозови сарми. В някои скандинавски страни, копъра е тази подправка, която за нас е червения пипер.

Здраве и копър

Копърът има антибактериално действие и спомага за предотвратяване на костната загуба. Копърът усилва притока на мляко по време на кърмене. Освен това е полезен при гадене, действа съдоразширяващо и болкоуспокояващо. Отварата от копър или от неговите семена разширява кръвоносните съдове, намалява високото кръвно налягане, отпуска гладката мускулатура на червата. За това е предпочитан и чая за кърмачета от сух копър, против колики.

Съхранение
На тъмно Препоръчително е да се съхранява в самостоятелен буркан или кутийка, в шкаф на тъмно.
Без влага Би било добре подправките да се съхраняват на сухо и проветриво място.