Натурален сушен дафинов лист

Author: Design Studio WWW

Partner: www.wellysslaser.pl

Дафинов лист - 3гр

Дафинов лист - 3гр
Дафинов лист - 3гр
Производител: ПодправкиБГ
Код: Дафинов лист от село
Количество: 3 гр
Наличност: В наличност
Цена: 2.00 лв.

Други опции


Мярката е в грама:

Етикети:
В употреба с: 

на английски: Bay Leaf

История на дафиновото дърво

Дафиновото (лаврово) дръвче произхожда от Средиземноморието и Мала Азия. Дафиновите листа са предимно заострени, дебели и месести, тъмно зелени на цвят. Достигат на височина 12 метра и диаметър на короната около 9 метра. Плодовете на дафиновото дърво са дребни, кръгли, имат червен цвят, като в края на есента почерняват. Още в древна Елада и в Римската империя дафиновият лист се е смятал за свещено растение. Дафиновият лист се е засаждал край храмовете посветени на бог Аполон – богът на Слънцето. Както е известно той винаги е бил изобразяван с лавров венец на главата. Той символизирал славата и величието, бил и ореол на победата. Древните римляни плетяли венци, така известния лавров  венец, от дафинов лист за победителите в различните битки и състезания.

Състав на дафиновия лист

В дафиновите листа се съдържа ароматно етерично масло. То включва в себе си цинеол и още около 65 различни полезни компоненти, сред които и рутин. Благодарение на ароматните летливи съединения дафиновият лист има фитонцидни свойства. Той е богат на фитиноциди, съдържа много микроелементи, дъбилни вещества, извежда шлаките от организма, повишава имунитета. Съдържа и много минералните вещества, като манган, калций, калий, фосфор, магнезий, желязо, натрий и цинк.

Кулинарно приложения на дафиновия лист

В готварството има една хитринка, която освобождава повече от аромата на дафиновото листо. Преди употреба ги потрийте едно в друго, и по този начин лечебните свойства и ароматът им ще се засилят. Дафиновите листа отива много на пикантните блюда. Kомбинира се чудесно с лук, чесън, оцет, хвойна, вино, бахар, черен пипер, корени за супа, в ястия от дивеч, говеждо и овнешко месо. Най - приятно и вкусно се усеща обаче в задушени и печени меса. Подправката е и консервант и се добавя към маринати, сосове, туршии, консерви. Използват се изсушени листа – половин или цял лист на 4 порции. Поставят се в началото на готвенето и се изваждат преди сервиране.

Ползи от лавровото дърво

Дафиновият лист стимулира храносмилателната система, като защитава черния дроб и предпазва от газове. Отвара, приготвена от дафинов лист способства премахването на камъни в бъбреците, помага при чревни спазми, събужда апетита и нормализира работата на стомаха. Ако се смеси дафинов лист с царевично олио, тази консистенция може да се използва за мазило, което се втрива в кожата при артрит, миоцит и невралгия, а с оцет и мед дафиновият лист помага при ревматизъм и болки в ставите.

Дафиновият лист помага при синузит, като облекчава дишането. Препоръчително е да се капне в носа една капка от маслото от дафинов лист.

За справяне със сухата кашлица направете чай от дафинов лист. Дафиновият лист е известно средство за повишаване на имунитета. Летливите му масла имат противомикробно и противовъзпалително действие. Допълнително качество на дафиновия лист е, че той отпуска спазмите на дебелото черво. Наскоро бе открито, че дъбилни вещества съдържащи се в дафиновия лист понижават захарта в кръвта и действат против диабет. При артрози - коксартроза, гонартроза е добре да се приложи маслен екстракт от дафинов лист.

Съхранение
На тъмно Препоръчително е да се съхранява в самостоятелен буркан или кутийка, в шкаф на тъмно.
Без влага Би било добре подправката да се съхранява на сухо и проветриво място