Червени люти чушки Пасила с ниска лютивост - 50гр

Author: Design Studio WWW

Partner: www.wellysslaser.pl

Всички продукти се изпращат с куриерска фирма ЕКОНТ.

Снимките към материала са илюстративни и не представляват реалното състояние на продукта.
Подправките и билките са в сухо състояние.
Ядките са сурови, а плодовете сушени, освен ако не е упоменато друго.

Чили Pasilla - 50гр

Чили Pasilla - 50гр
Чили Pasilla - 50гр Чили Pasilla - 50гр
Производител: ПодправкиБГ
Код: Пасила чили
Количество: 50 гр
Наличност: В наличност
Цена: 10.00 лв.

Други опции


Мярката е в грама:

Етикети:
В употреба с:
 

на английски: Pasilla chilli

Чили Pasilla е изсушената форма на чушките чилака. Името се превежда като „малка стафида“ и е известно също като Pasilla bajio или Chile negro. Пасила чили е с 250-4000 единици по Scoville или иначе казано с ниска лютивост. Обикновено е с дължина 15 до 23см.

Повече за чили Пасила

Чушките Pasilla са много популярни в мексиканската кухня, особено за приготвяне на сосове като моле, трапезни сосове и салси. Чушките може да се намерят и смляни. Много чушки в Мексико се сушат за кулинарни цели, защото вкусовете, характеристиките и употребата им се променят постоянно. Чили пасила, заедно с чушките анчо и чушките гуаджильо, понякога се казва, че са „светата троица“ на мексиканските люти чушки. В много случай към тях се прибавят и Чушките Мулато.

Отличаващ се с наситен опушен и земен вкус, пасията често се появява в изсушена цяла форма или на прах в мексикански салси, както и в моле сосове и сосове адобо. Пасилата е изключително популярна в комбинация с плодове или придружаващи печена патица, морски дарове, агнешко, гъби, чесън, копър, мед или риган.

История на лютивите чушки чили

Чилито е подправка с много силен и остър лютив вкус, но за сметка на това отваря апетита. Ако обаче неможе да ядете много люто, то по-добре избягвайте чилито. То е еквивалент на нашия лют червен пипер, но с много по-изразени люютиви качества. Чилито са счукани червени лютиви чушки. Почти всички сортове люти чушки стават за направа на чили. Все пак и то си има родина – Перу, там чушките чили са били познати още от 6000г пр.н.е. Има места по света, на които храната без чили е почти невъзможна – Индия и Тайланд, както и Мексико.  

Кулинарно приложение на чилито

Чили е подправка използвана в почти всички кухни по света. Най-често се използва счукана или стрита, на прах, сурова или маринована. Все по-голяма популярност намира и в сладкарството – лют шоколад. Чили употребяваме по-всяко време на година, а с неговия изгарящо лют и пиперлив вкус е страхотна добавка за зимните тежки манджи. Сосът чили или стрито чили са подходящи за сосове, месо на скара, тестени изделия. Съчетаваме добри чили с лук, чесън, в панировки, за поръсване върху бързи закуски и др. Много добра комбинация е чили, къри и куркума. Доста популярност с чили са придобили ястията Чили кон Карне и Карибския чили сос.

Ползи от люто чили

В медицината има спорни качества, но някои използват чилито за загуба на апетит. Съвсем скоро учени открили, че лютивия вкус води до зависимост. След консумация на чили, ендорфините в кръфта се увеличават  и човек изпада в леко опиянение.

Подобно на червените чушки чилито съдържа много витамини, минерали, протеини и захари, желязо, калий, ниацин и др. Безпорни са обаче качествата на шкембето сутрин след употреба на алкохол. И това е така, но заради лютото в супата, което съдържа много натрий и калий. Завидни са и нивата на витамини С, А, Е, B1, B2, B6.

Важно е да отбележим, че чилито понижава артериалното налягане и кръвната захар, понижава и холестерола.

Вреди от чили

Рядко, но има и подправки, които определени хора трябва да избягват. То не се препоръчва за хора страдащи от холецистит, гастрит, колит, язва, проблеми със задстомашната жлеза, нарушена функция на стомаха и червата. Могат да се появят болки, а нерядко се стига и до кървене. Според някои специалисти лютивият вкус е полезен за отделянето на стомашни сокове, а според други, пикантното чили може сериозно да раздразни лигавицата на стомаха и да предизвика усложнения.

Съхранение
На тъмно Задължително е да съхранявате чилито на тъмно. Слънчевата светлина променя цвета му и силата на лютивината.
В буркан Би било добре подправката да се съхранява на сухо и проветриво място.