Сушен пачи крак гъба - 100гр

Author: Design Studio WWW

Partner: www.wellysslaser.pl

Всички продукти се изпращат с куриерска фирма ЕКОНТ.

Снимките към материала са илюстративни и не представляват реалното състояние на продукта.
Подправките и билките са в сухо състояние.
Ядките са сурови, а плодовете сушени, освен ако не е упоменато друго.

Пачи крак - 100гр

Пачи крак - 100гр
Пачи крак - 100гр Пачи крак - 100гр
Производител: ПодправкиБГ
Код: Пачи крак
Количество: 100 гр
Наличност: В наличност
Цена: 14.00 лв.

Други опции


Мярката е в грама:

Етикети:В употреба с:
 

на английски: Chanterelle

Пачи крак в България

В България се срещат няколко вида Cantharellus, които много гъбари събирателно наричат Пачи крак. Всъщност има няколко под вида от тази гъба - Бледожълт пачи крак (Cantharellus pallens), Аметистов пачи крак (Cantharellus amethysteus), Фризиев пачи крак (Cantharellus friesii), Cantharellus melanoxeros и други. Всеки от тях притежава собствена характеристика, но общото е че са ядливи. Може да се срещне и под наименованията лаберка, жълтурка и дивисилка. Разпространена е в поголяма част от Северна Америка и Европа, а нейни разновидности се срещат дори в Азия и Африка.

Гъбата най-често се среща в иглолистни и букови гори в планините. Образува микориза с различни дървета, включително смърч, бор, елхи и бук. Расте през пролетта, лятото и есента, като плододава и в сравнително по-сухо време. Среща се в горска шума, горски поляни и в мъх, но винаги наблизо растат живи дървета, с които гъбата съжителства чрез микоризна симбиоза.

Месото на пачия крак е дебело, плътно и много крехко. На цвят бяло, бледо жълто или с жълтеникав цвят. Има приятна плодова миризма и сладникав вкус.

Състав на Cantharellus cibarius

Пачия крак съдържа в пъти повече витамин А, в сравнение с морковите. Тази гъба (Chanterelle) се свързва с антимикробни, бактериални и антигъбични свойства. Така също е с високо съдържание на витамин С, D и калий. Съдържат естествени концентрации на витамини от група B, особено витамини В1, В2, В3 и В5. Тези витамини играят основна роля при превръщането на храната в енергия и поддържането на здрава нервна система. В допълнение, гъбите са с високо съдържание на фибри, поддържайки редовни движения на червата и здравето на червата под контрол.

Гъбитe пaчи ĸpaĸ cъдъpжaт вeщecтвoтo xинoмaнoзa, тя блoĸиpa и изĸлючвa нepвнaтa cиcтeмa нa пapaзититe xeлминти. Paзтвapя яйцaтa и личинĸитe им и нe вpeди нa чoвeшĸия opгaнизъм. Toвa вeщecтвo нe e тoĸcичнo зa тoплoĸpъвнитe живoтни и зa чoвeĸa.

Тези гъби съдържат малко калории.

Пачи крак в кухнята

Пачия крак е може би най-вкусната българска гъба. Горските гъби трябва да се почистват много добре преди консумация. Обикновено не се препоръчва измиване на гъбите. Тъй като са горски гъби трудно се почистват само с четка и добре да се измият под течаща вода. След това може да ги оставите в хладилник за 24ч да се изцедят и след това да ги готвите. Тази гъба може да се пържи, да се добавя към супи, сосове за спагети, ризото, задушени ястия, печени ястия, гювечи, манджи в дълбока тенджера и др. Особено добра комбинация са манатарка и пачи крак запържени в тиган с подправки и зехтин и масло.

Сухия пачи крак се обработва по лесно. Накисва се в топла вода за около час и след това може да се използва като прясната, с изключение на това че, не може да се пържи. От накисването може да използвате и водата в която са сложени - тя е ароматна и е страхотна за правенето на сосове и супи.

Много добре се комбинира с яйца, кашкавал и различни меса. Може да се приготви на омлет, като за целта запържвате гъбите и върху тях чуквате няколко яйца.

Поради силния си изразен плодов аромат и отличин вкус тази гъба е много ценена в Европа. Всяка година от нея се изнасят огромни количества.

Ползи от гъбата Пачи крак

За да получите максимална полза от тази гъба, трябва да сте в състояние да подготвите правилно продукта, като същевременно спазвате всички детайли на процеса. Пачия крак съдържа важен витаминен и минерален състав, естествени полизахариди. Те служат като естествен антибиотик, притежаващ антибактериални свойства.

Ядрото на гъбата е пълно с витамини A, B, D, PP. Както и компоненти като аминокиселини, заменящи нуждата на организма от животински протеин. Използването на пачи крак има голямо влияние върху зрението и състоянието на лигавицата на окото и може да лекува слепота.

Може да обощим за ползените свойства на пачия крак:

  • Да съдейства за намаляване на теглото
  • Притежават антихелминтни свойства (пълно елиминиране на паразити)
  • Стимулиране на имунитета
  • Притежават противовъзпалителни свойства.
  • Стимулиране на растежа на косата и състоянието на кожата
  • Премахване на радионуклидите от тялото
  • Подобряване на зрението
  • Попълвам запасите от витамини и минерали в организма
Съхранение
На тъмно Препоръчително е да се съхранява в стъклен буркан с винтова капачка или кутия с хубав капак, в шкаф на тъмно и по възможност хладно.