Халапеньо чили умерено лютиво - 50гр

Author: Design Studio WWW

Partner: www.wellysslaser.pl

Всички продукти се изпращат с куриерска фирма ЕКОНТ.

Снимките към материала са илюстративни и не представляват реалното състояние на продукта.
Подправките и билките са в сухо състояние.
Ядките са сурови, а плодовете сушени, освен ако не е упоменато друго.

Халапеньо чили - 50гр

Халапеньо чили - 50гр
Халапеньо чили - 50гр Халапеньо чили - 50гр
Производител: ПодправкиБГ
Код: Халапеньо
Количество: 50 гр
Наличност: В наличност
Цена: 7.00 лв.

Други опции


Мярката е в грама:

Етикети:
В употреба с:

 

на английски: Jalapeno Chilli

Халапеньо е плод от вида Capsicum annuum. Това е люта чушка със среден размер в сравнение с други люти чушки, с размери средно 5-8,5 см на дължина, но нараства до 13см или повече.  Въпреки че произхожда от Мексико, сега се отглежда по целия свят заради популярния си вкус и меко ниво на лютивина, което е средно около 2500 - 10000 Scoville Heat Units. Това е люто, но не прекалено. Ще ги намерите зелени, но ако оставите чушката халапеньо на растението достатъчно дълго, тя ще стане червена. Червеният сорт е също толкова вкусен, колкото зеления пипер халапеньо, макар и малко по-сладък.

Повече за чушки халапеньо

Халапеньо Чили е кръстен на град Халапа във Веракуз, Мексико. Една от най-популярните люти чушки в региона, тази мека до люта чушка е водещата в семейството на лютите чушки, намирайки своя път като съставка в почти всяко ястие поради приятния си баланс на топлина и вкус. Чушките, които се оставят да узреят до тъмночервен цвят, се опушват, за да се направят популярните чушки чипотле.
Част от семейство Capsicum annuum, тези чушки са били част от човешката диета в Америка поне от 7500 г. пр.н.е. Въпреки че сега са основни продукти в много кухни, те са въведени в Европа и Азия към края на 15 век, когато са пренесени в Испания и бързо се превръщат в основна култура за търгуване заради разнообразието им и като по-евтина алтернатива на скъпите зърна черен пипер.

История на лютивите чушки чили

Чилито е подправка с много силен и остър лютив вкус, но за сметка на това отваря апетита. Ако обаче неможе да ядете много люто, то по-добре избягвайте чилито. То е еквивалент на нашия лют червен пипер, но с много по-изразени люютиви качества. Чилито са счукани червени лютиви чушки. Почти всички сортове люти чушки стават за направа на чили. Все пак и то си има родина – Перу, там чушките чили са били познати още от 6000г пр.н.е. Има места по света, на които храната без чили е почти невъзможна – Индия и Тайланд.  

Кулинарно приложение на чилито

Чили е подправка използвана в почти всички кухни по света. Най-често се използва счукана или стрита, на прах, сурова или маринована. Все по-голяма популярност намира и в сладкарството – лют шоколад. Чили употребяваме по-всяко време на година, а с неговия изгарящо лют и пиперлив вкус е страхотна добавка за зимните тежки манджи. Сосът чили или стрито чили са подходящи за сосове, месо на скара, тестени изделия. Съчетаваме добри чили с лук, чесън, в панировки, за поръсване върху бързи закуски и др. Много добра комбинация е чили, къри и куркума. Доста популярност с чили са придобили ястията Чили кон Карне и Карибския чили сос.

Ползи от люто чили

В медицината има спорни качества, но някои използват чилито за загуба на апетит. Съвсем скоро учени открили, че лютивия вкус води до зависимост. След консумация на чили, ендорфините в кръфта се увеличават  и човек изпада в леко опиянение.

Подобно на червените чушки чилито съдържа много витамини, минерали, протеини и захари, желязо, калий, ниацин и др. Безпорни са обаче качествата на шкембето сутрин след употреба на алкохол. И това е така, но заради лютото в супата, което съдържа много натрий и калий. Завидни са и нивата на витамини С, А, Е, B1, B2, B6.

Важно е да отбележим, че чилито понижава артериалното налягане и кръвната захар, понижава и холестерола.

Вреди от чили

Рядко, но има и подправки, които определени хора трябва да избягват. То не се препоръчва за хора страдащи от холецистит, гастрит, колит, язва, проблеми със задстомашната жлеза, нарушена функция на стомаха и червата. Могат да се появят болки, а нерядко се стига и до кървене. Според някои специалисти лютивият вкус е полезен за отделянето на стомашни сокове, а според други, пикантното чили може сериозно да раздразни лигавицата на стомаха и да предизвика усложнения.

Съхранение
На тъмно Задължително е да съхранявате чилито на тъмно. Слънчевата светлина променя цвета му и силата на лютивината.
В буркан Би било добре подправката да се съхранява на сухо и проветриво място.