Опушени чушки Mulato chilli - 100гр

Author: Design Studio WWW

Partner: www.wellysslaser.pl

Всички продукти се изпращат с куриерска фирма ЕКОНТ.

Снимките към материала са илюстративни и не представляват реалното състояние на продукта.
Подправките и билките са в сухо състояние.
Ядките са сурови, а плодовете сушени, освен ако не е упоменато друго.

Чушки Mulato chilli - 100гр

Чушки Mulato chilli - 100гр
Чушки Mulato chilli - 100гр
Производител: ПодправкиБГ
Код: Чушки Mulato
Количество: 100 гр
Наличност: В наличност
Цена: 15.00 лв.

Други опции


Мярката е в грама:

Етикети:
В употреба с: 

на английски: Mulato Chilli

Чушките Mulato са с тъмен и мистериозен цвят и имат аромат на сушени череши, кафе, тютюн, сладък корен и стафиди. Мулато чушките са братовчеди на Чили Анчо и някъде в миналото са имали общ произход. Но някъде в недалечното минало една смела група фермери започнали да култивират семена от шушулки, които придобили по-дълбок вкус - така се родило мулатото. Ако харесвате по-дълбоки вкусове и с много слаба лютивина, Mulato е идеален. Може да използвате в тъмни месни сосове, тъмен плодов сос с нотка на опушен вкус и лек фон на топлина. Използвайте в яхнии през зимата и сосове за барбекю през лятото. Чили Mulato е с ниска лютивина - около 5000 SHU, на според нас е по-ниска.

За изключителен вкус използвайте Мулато чушките за гювечи, яхнии, печива и задушени манджи. Става страхотно като пълнеж на пиле, заек и други меса. Тази чушка пренася готвенето в други измерения.

История на чушките

Чушките водят началото си от Централна и Южна Америка. Смята се, че са пренесени  в Европа от Христофор Колумб в края на 15-ти век. Първоначално са използвани само зелените чушки, но бързо придобиват известност и червената, жълтата  и оранжевата. Неминава много време и чушките стават основна храна и подправка в цяла Европа. С търговска цел обачи първи започват да ги произвеждат САЩ. В момента най-големи производители на чушки са Италия, Франция, Испания и Кипър.

Какво се намира в чушките?

Всички видове чушки са невероятен източник на витамин C. Сладките зелени чушки съдържат два пъти повече витамин С от портокалите. Чушките съдържат и витамин В6, фитохимикала ликопен и бета-каротин, фолат, калий и невероятно много фибри. Чушките се характеризират с много високо съдържание на цинк.

Сухите чушки в кухнята

Чушките в България обикновено зреят в началото на лятото. За това летния сезон е благоприятен за приготвяне на сухите чушки. По принцип се сушат обикновенните червени чушки. Първо се берат и се остават 3-4 дни на сухо място без слънце да изсъхнат и завехнат. След това ги нанизваме една след друга на дебел конец и ги оставяме на сухо и проветриво място, задължително без достъп до влага или дъжд. Може да са изложени на слънце, така стават по-бързо. Приготвят се като предварително ги натопим в топла вода, иначе са много чупливи. Пълнят се с много видове плънка – кайма, боб, лук и ориз. Може да се ползват само люспи от тях за готвене в супи и сосове, в маринати и др. От сухи червени чушки се приготвя и червения пипер – традиционна българска подправка.

Ползи за здравето от сухите чушки

За да лекуват ишиас, лекарите през 17 век предписвали на своите пациенти сухи чушки на прах. С това се лекували и проблеми с храносмилането и отделянето на газове. По принцип сушените чушки стимулират стомашните секреции и действат като добър съдоразширител на кръвоносната система. Лечебните си свойства дължат на витамин С, който е с много високи нива. В състава им се откриват още въглехидрати, белтъчини, етерично масло, алкалоиди, провитамин А, органични киселини, минерални соли.

Съхранение
На тъмно Задължително е да съхранявате чилито на тъмно. Слънчевата светлина променя цвета му и силата на лютивината.
В буркан Би било добре подправката да се съхранява на сухо и проветриво място.