Хабанеро чили с изключителна лютивост - 50гр

Author: Design Studio WWW

Partner: www.wellysslaser.pl

Всички продукти се изпращат с куриерска фирма ЕКОНТ.

Снимките към материала са илюстративни и не представляват реалното състояние на продукта.
Подправките и билките са в сухо състояние.
Ядките са сурови, а плодовете сушени, освен ако не е упоменато друго.

Хабанеро чили - 50гр

Хабанеро чили - 50гр
Хабанеро чили - 50гр Хабанеро чили - 50гр
Производител: ПодправкиБГ
Код: Хабанеро
Количество: 50 гр
Наличност: В наличност
Цена: 14.00 лв.

Други опции


Мярката е в грама:

Етикети:
В употреба с:

 

на английски: Habanero Chilli

Habanero чили се доближава до абсолютната лютивост, докато Vindaloo curry е оценено на 100k SHU, Habanero Chilli е оценено на 350 000 SHU - 3 пъти по-люто в една шушулка чили. Повечето люти чушки са с вкус до 30 000 SHU лютивост. Хабанеро има отличителен плодов вкус. Habanero първоначално еволюира в Карибите, но се отглежда за търговски цели в Мексико.

Повече за Хабанеро чили

Има много различни видове чушки хабанеро. Предлагат в различни цветове и ниво на лютивина - варира за всеки различен цвят и вид. Habaneros може да се предлага в доста различни цветове - шоколад, червено, оранжево, бяло, жълто и дори лилаво. Най-ниският рейтинг е около 60 000 Scoville Heat Units (SHU), докато най-високият рейтинг е около 600 000 SHU. Като цяло между всички видове и цветове хабанеро, чушките хабанеро имат средно около 300 000 SHU. Нашeто чили habanero 350 000. Това обикновено е по-люто от обичайните оранжеви чушки хабанеро.

История на лютивите чушки чили

Чилито е подправка с много силен и остър лютив вкус, но за сметка на това отваря апетита. Ако обаче неможе да ядете много люто, то по-добре избягвайте чилито. То е еквивалент на нашия лют червен пипер, но с много по-изразени люютиви качества. Чилито са счукани червени лютиви чушки. Почти всички сортове люти чушки стават за направа на чили. Все пак и то си има родина – Перу, там чушките чили са били познати още от 6000г пр.н.е. Има места по света, на които храната без чили е почти невъзможна – Индия и Тайланд.  

Кулинарно приложение на чилито

Чили е подправка използвана в почти всички кухни по света. Най-често се използва счукана или стрита, на прах, сурова или маринована. Все по-голяма популярност намира и в сладкарството – лют шоколад. Чили употребяваме по-всяко време на година, а с неговия изгарящо лют и пиперлив вкус е страхотна добавка за зимните тежки манджи. Сосът чили или стрито чили са подходящи за сосове, месо на скара, тестени изделия. Съчетаваме добри чили с лук, чесън, в панировки, за поръсване върху бързи закуски и др. Много добра комбинация е чили, къри и куркума. Доста популярност с чили са придобили ястията Чили кон Карне и Карибския чили сос.

Ползи от люто чили

В медицината има спорни качества, но някои използват чилито за загуба на апетит. Съвсем скоро учени открили, че лютивия вкус води до зависимост. След консумация на чили, ендорфините в кръфта се увеличават  и човек изпада в леко опиянение.

Подобно на червените чушки чилито съдържа много витамини, минерали, протеини и захари, желязо, калий, ниацин и др. Безпорни са обаче качествата на шкембето сутрин след употреба на алкохол. И това е така, но заради лютото в супата, което съдържа много натрий и калий. Завидни са и нивата на витамини С, А, Е, B1, B2, B6.

Важно е да отбележим, че чилито понижава артериалното налягане и кръвната захар, понижава и холестерола.

Вреди от чили

Рядко, но има и подправки, които определени хора трябва да избягват. То не се препоръчва за хора страдащи от холецистит, гастрит, колит, язва, проблеми със задстомашната жлеза, нарушена функция на стомаха и червата. Могат да се появят болки, а нерядко се стига и до кървене. Според някои специалисти лютивият вкус е полезен за отделянето на стомашни сокове, а според други, пикантното чили може сериозно да раздразни лигавицата на стомаха и да предизвика усложнения.

Съхранение
На тъмно Задължително е да съхранявате чилито на тъмно. Слънчевата светлина променя цвета му и силата на лютивината.
В буркан Би било добре подправката да се съхранява на сухо и проветриво място.