Нитритна сол за колбаси - 500гр

Author: Design Studio WWW

Partner: www.wellysslaser.pl

Всички продукти се изпращат с куриерска фирма ЕКОНТ.

Снимките към материала са илюстративни и не представляват реалното състояние на продукта.
Подправките и билките са в сухо състояние.
Ядките са сурови, а плодовете сушени, освен ако не е упоменато друго.

Нитритна сол - 500гр

Нитритна сол - 500гр
Производител: ПодправкиБГ
Код: Нитритна сол
Количество: 500 гр
Наличност: В наличност
Цена: 3.50 лв.

Други опции


Мярката е в грама:

Етикети:
В употреба с:
 

на английски: Sodium nitrate E250

Какво е нитритна сол

Нитритната сол е продукт, действащ и като консервант. Смес от обикновена нейодирана изпарена трапезна сол и натриев нитрит - 0,6%. Подправката се използва по-често в промишлеността, като служи като овкусител, оцветител и стабилизатор на цвета. В миналото този продукт не е бил използван и честите натравяния от домашно произведени колбаси са били много тежки.

В домашни условия солта се използва най-вече за сурово сушени колбаси и деликатеси. Може да се използва и за производство на домашни малотрайни колбаси и шунки.

Полезни свойства

Нитритната добавка се използва широко поради своите характеристики.

- Вкусът на продукта се подобрява, той става по-апетитен (ефектът продължава дори след продължително съхранение във вакуум, тъй като месото продължава да зреее).
- Цвета на готовия продукт остава червен и с естествен цвят. При употреба само на готварска сол месото става сиво-кафяво.
- Драстично намалява риска от развитието на микроби на ботулизъм, салмонела, стафилококи и потиска действието на токсикогенните плесени. Последното й действие е особено полезно при приготвянето на домашни сурово сушени колбаси, защото при домашни условия готовия продукт често виси на тераси и отворени пространства, т.е.в рискова среда
- Процеса на окисление на липидите се инхибира (в противен случай продуктът придобива жълт отенък и вкусът и мирисът се влошават драстично)
- При правилно третиране със солта мускулните влакна в месото се омекотяват и продуктът придобива по-деликатна текстура. Особено полезна е нитритната сол при осоляването на по едри парчета месо и при определения условия навлиза в дълбочина и осолява.

Химичното вещество, намиращо се в солта не се натрупва в кръвта и тъканите на храносмилателната система. Той бързо се елиминира от тялото.

В комбинация със...

Добавянето на антиоксидант или по точно казано аскорбинова киселина (Витамин Ц) намалява количеството остатъчни нитрити при употребата на нитритната сол, ограничавайки ефективно образуването на нитрозамини. Ускорява превръщането на нитритите в азотен оксид, като по този начин подобрява цвета на месните продукти.

Съхранение
В буркан Би било добре подправката да се съхранява на сухо и проветриво място.