Сушена натурална подправка анасон

Author: Design Studio WWW

Partner: www.wellysslaser.pl

Анасон връхчета - 5гр

Анасон връхчета - 5гр
Анасон връхчета - 5гр Анасон връхчета - 5гр
Производител: ПодправкиБГ
Код: Анасон от село
Количество: 5 гр
Наличност: В наличност
Цена: 1.00 лв.

Други опции


Мярката е в грама:

Етикети:
В употреба с:

 

на английски: Anise

История на анасона

Анасонът е една от най-старите подправки, която човечеството познава. Използвана е предимно за кулинарни и медицински цели. Произходът му е неизвестен, но е познат още на древните египтяни, гърци, араби. В днешно време разполагаме с доказателства, че анасонът е използван в Египет още преди 3500 г., а Римляните са използвали анасона за подправяне на всякакви кейкове, които били задължителни след употреба на по тежка и мазна храна. Така анасона се разпространил из цяла Европа от римските легиони. Дори в Библията се споменава плащането на десятък с анасон. През 1305 г. анасонът е изброен от крал Едуард I като облагаемо лекарство и търговците, пристигащи в Лондон, плащали данък, отиващ за ремонта на лондонския мост.

Анасонът е едногодишно растение от семейство сенникоцветни. Цялото растение издава характерна, приятна миризма и цъфти през юни-юли. Отглежда се на големи пространства в Европа, Азия, Индия, Чили, Япония. В България се отглежда почти навсякъде. Зрелите плодчета са сравнително дребни, окосмени, със силно ароматична миризма и сладникаво-парлив вкус.

Състав на анасона

Анасонът е растение от семейството на кимиона и копъра. Семената на билката са особено богати на етерични масла и мазнини. Плодовете съдържат полизахариди, протеини, тлъсто масло, белтъчини, захари, слузни вещества, минерални соли и други. В анасоновите плодчета има мазнини, витамин С и Р и значително количество микроелементи.

Анасона в кухнята

Като подправка се използват както плодовете така и листата му. Анасонът се използва най-вече в сладкарството и за приготвяне на различни тестени изделия - бисквити, гевречета, меденки, понички, сладкиши със сливи. Основната му употреба обаче е в приготвянето на спиртни напитки (българската анасонлийка, Pernod и Ricard, гръцката Ouzo, италианската Anesone, арабската Arrak и египетската Kibib). Листата на анасона могат да се добавят към салати, сосове и различни разядки, а семената заедно с плодовете много добре подправят стерилизираните краставички. Анасонът се съчетава добре с карамфил, индийско орехче, джинджифил, канела.

Полза от анасона

Анасонът съдейства за понижаване на кръвното налягане. Народната медицина го препоръчва като газогонно средство, както и за загряване на стомаха и червата, против спазми и колики. Възбужда млечните жлези и увеличава млякото у кърмачките. Има добро въздействие против кашлица в състава на лековити чайове.

Съхранение
На тъмно Препоръчително е да се съхранява в самостоятелен буркан или кутийка, в шкаф на тъмно.
Без влага Би било добре подправките да се съхраняват на сухо и проветриво място.