Натриев глутамат Е621 хранителна добавка

Author: Design Studio WWW

Partner: www.wellysslaser.pl

Всички продукти се изпращат с куриерска фирма ЕКОНТ.

Снимките към материала са илюстративни и не представляват реалното състояние на продукта.
Подправките и билките са в сухо състояние.
Ядките са сурови, а плодовете сушени, освен ако не е упоменато друго.

Натриев глутамат - 300гр

Натриев глутамат - 300гр
Производител: ПодправкиБГ
Код: Натриев глутамат
Количество: 250 гр
Наличност: В наличност
Цена: 7.00 лв.

Други опции


Мярката е в грама:

Етикети:
В употреба с:
 

на английски: Sodium glutamate

История на глутамата

Глутаматът е една от най-новите подправки, открити от човека. В началото на миналия век проф. Кикунае Икеда от Университета в Токио пръв изолира глутамата от водораслите. До тогава се е знаело още от преди повече от хиляда години, че ястията в които са добавяни водорасли са имали по силно изразен вкус. Днес той е една от най-употребяваните подправки в хранително вкусовата промишленост. Най-голямо приложение намира в Японската и Китайската кухня, а в Япония и Тайланд дневната доза от глутамата превишава тази в Европа шест пъти.

Като овкусител и познат като Е-621 той има специфичен вкус и към него се добавят ароматни подправки. Дори всяко кубче бульон съдържа значително количество глутамат. Интересно е да знаем, че мускулите, мозъкът и други органи в човешкото тяло съдържат около 1.8кг глутамат, а майчината кърма съдържа повече глутамат, отколкото кравето мляко.

Тъй като организма сам си произвежда глутаминовата киселина, не е препоръчително да я приемаме в по-големи количества. Тя е критична за правилното функциониране на клетките. Също така глутаминовата киселина е една от градивните единици в синтеза на белтъците.

Приложение на мононатриевия глутамат

Този продукт се произвежда чрез процес на ферментация на нишесте, захарно цвекло или меласа. Глутамата изглежда като кристали, лесно разтворим в течности или други храни. Международната статистика сочи увеличение на глутамата с 4% на годишна ставка, като през 2001г. са продадени над 1,5млн. тона. Това е така защото е основна подправка в така наречените fast food храни. В огромни количества се използва за чипс, всякакви видове пръчици, замразани полуготови храни и не на последно място във всички вериги ресторанти за бързо хранене по света. Там те изобилстват – изяждаме малко храна в тези заведения, получаваме висока заситеност и вкус, но за кратко време.

Мононатриев глутамат се съдържа естествено в морски водорасли, ферментирали соеви продукти, домати, гъби и в чудесното сирене Пармезан. Почти всички месни колбаси и полуфабрикати съдържат глутамат, засилващ техния вкус.

Глутаматът или мононатриевият глутамат се добавя към храната след нейното сготвяне. Не търпи топлинна обработка и е чудесен да се добави точно преди сервиране. Способен е да извлече натуралния вкус на всяка добре приготвена храна.

В последно време глутамата се използва изключително много в риболова. Така наречените протеинови топчета за лов на шарани съдържат различни добавки, но натриевия глутамат доказано привлича повече рибата. На килограм захранка се добяват между 3-5гр.

Съхранение
В буркан Би било добре глутамата да се съхранява на сухо и проветриво място.