Лимонови жулиени - 50гр

Author: Design Studio WWW

Partner: www.wellysslaser.pl

Всички продукти се изпращат с куриерска фирма ЕКОНТ.

Снимките към материала са илюстративни и не представляват реалното състояние на продукта.
Подправките и билките са в сухо състояние.
Ядките са сурови, а плодовете сушени, освен ако не е упоменато друго.

Лимонови жулиени - 50гр

Лимонови жулиени - 50гр
Лимонови жулиени - 50гр
Производител: ПодправкиБГ
Код: Лимонови жулиени
Количество: 50 гр
Наличност: В наличност
Цена: 3.00 лв.

Други опции


Мярката е в грама:

Етикети:
В употреба с: 

на английски: Lemon julienne

История на лимона

Лимона е цитрусов плод, изключително разпространен по целия свят. Неговото приложение и изключително широко. Спомага в грижата за здравето, козметиката, готварството, борбата с излишните килограми и други. Има кисел вкус и на година в света се произвеждат над 20 милиона тона лимони, а най-голям дял в това отношение имат Индия, Мексико, Аржентина, Бразилия, Китай и Турция.

Цитруса е хибрид между горчив портокал и цитрон (оригиналният цитрусов вид, от който произлизат всички останали цитрусови плодове).  Първите данни за съществуването му идват от Индия и Китай, но точен период за сега не е известен. В Европа плодът за първи път се споменава в Римската империя около II век. Около VII век това става и в Ирак, Египет и Персия. За по-широкото му разпространение започва да се говори в периода X-XII век в Средиземноморието, а сериозното му отглеждане стартира през XV век в Генуа.
Благодарение на Христофор Колумб плодът стига и до Америка през 1493 г.

Състав

Този цитрусов плод е изключително богат на витамин C, витамин А, витамини от група В, витамин Е. Също така има различни количества калций, магнезий, натрий, фосфор, калий и др.

Ползи от употребата на лимон

Първите ползи са забелязани през XVIII век, когато с него се е експериментирало при моряци, болни от скорбут. Това се дължи на богатото съдържание на витамин С. Също така плодът влияе добре върху свежестта на кожата, помага за понижаване на риска от камъни в бъбреците, сърдечни заболявания и анемия.

Може да се отбележи, че спомага за:
- пречистването на артериите и кръвта
- бори се с киселинността в тялото
- спомага за защитата на клетките от увреждане
- повишава имунитета
- намалява риска от сърдечно-съдови заболявания
- предпазва от инсулт
- снижава високото кръвно
- ценен е при ревматизъм, цистит, алергични реакции и др. 

Лимонът има диуретично действие, съдействайки за пречистване на тялото от токсини.  Използва се при лечението на настинка и грип, малария, холера, респираторни проблеми, инфекции на гърлото, запек и други стомашни неразположения. Лимоновият сок е полезен и при зъбобол или кървящи венци, а също така спомага за елиминиране на лошия дъх. Използва се и в битката с пърхота.

Лимонът в кулинарията

Приложението на цитрусовия плод в готварството е изключително голямо. Почти всеки от нас е пил чая си с лимон, овкусявал е рибата или пържолата си с него, или пък е слагал няколко капки от сока в салатата си. Той участва в огромен брой рецепти, тъй като неговата отличителна киселинност придава дълбочина във вкуса на ястията.  Освен заради вкусовите си качества, лимоновият сок спомага при храносмилането, ако сме си сготвили нещо пържено. Жълтият плод намира голямо приложение и в сладкарството и често присъства в различни рецепти за десерти, пайове и бонбони, придавайки свежест във вкуса им. Сокът му може да е заместител на оцета в ястията.

Сушените лимонови жулиени са изключително ароматни и са произведени в Испания. Могат да се използват в почти всяко ястие приготвено на тиган, в тенджера или тава. След сготвяне лесно може да бъде отстранено, след като е ароматизирало храната.

Финално може да се каже, че лимонът притежава редица полезни качества, които при ежедневна употреба ще повлияят много добре на здравето, свежестта и тонуса ни.

Съхранение
На тъмно Препоръчително е да се съхранява в самостоятелен буркан или кутийка, в шкаф на тъмно.