Уханна подправка за месо и суджуци кимион - 50гр

Author: Design Studio WWW

Partner: www.wellysslaser.pl

Кимион зърна - 50гр

Кимион зърна - 50гр
Кимион зърна - 50гр Кимион зърна - 50гр
Производител: ПодправкиБГ
Код: Кимион
Количество: 50 гр
Наличност: В наличност
Цена: 2.00 лв.

Други опции


Мярката е в грама:

Етикети:
В употреба с:

 

на английски: Cumin

История на кимиона

Кимиона като истоия и свойктва много прилича на кима. Той двугодишно или многогодишно етерично-маслено растение. Родина на кимиона е Средна Азия, а е култивиран в Средиземноморските страни. Най-големи масиви с кимион има в Мароко, Египет, Индия, Сирия, Северна Америка и Чили. Популярността на кимиона като подправка е известна още в древен Египет, като са намерени плодчета кимион в гробниците на фараоните. В Римската империя е използван освен като подправка и като лечебно растение.

Кимиона е основна съставка на кърито и на гарам масалата. Латиноамериканците и арабите също го използват много, като го добавят на много спицифични за тях салати.

Състав на кимиона

Кимионът съдържа етерично масло, белтъчини, оцетна киселина, мазнини, дъбилни вещества, смолисти вещества, флавоноидите кемпферол и кверцетин. Часта над земята на растението съдържа кемпферол и кверцетин, както и изорамнетин.

Кулинарна употреба

В сегашно време, кимионът най-често се прибавя към колбаси от млени и кълцани меса, а е задължителен и към домашни наденици и суджуци. Кимионът често се добавя на ястия от смляно месо, както и на кисело зеле с месо, зеле с ориз, продукти приготвени на скара, солени бисквити и др. В някои ликьори също може да се усети вкуса на кимиона.

Ползи от кимион

Полезните свойства на кимиона са свързани на първо място с храносмилателната система. Доказано е, че кимионът има газогонно, жлъчегонно и нервноуспокоително свойство.

Той стимулира апетита, както и стомашната, панкреатична и жлъчна секреция, като успоредно успокоява спазмите и отстранява газовете от червата. Кимионът може да увеличи кърмата и действа противовъзпалително на дихателните пътища.

За понижаване на кръвната захар се използва кимионовото масло, като проявява бактерициден, противовъзпалителен и болкоуспокояващ ефект. Препоръчва се масло от кимион за жени с менструални проблеми.

Съхранение
На тъмно Препоръчително е да се съхранява в самостоятелен буркан или кутийка, в шкаф на тъмно.
В буркан Би било добре подправките да се съхраняват на сухо и проветриво място.

Всички продукти се изпращат с куриерска фирма ЕКОНТ.

Снимките към материала са илюстративни и не представляват реалното състояние на подправката.
Подправките и билките са в сухо състояние.
Ядките са сурови, а плодовете сушени, освен ако не е упоменато друго.