Полезни и вкусни пшеничени ядки - 250гр

Author: Design Studio WWW

Partner: www.wellysslaser.pl

Пшеничени ядки - 250гр

Пшеничени ядки - 250гр
Пшеничени ядки - 250гр Пшеничени ядки - 250гр
Производител: ПодправкиБГ
Код: Пшеница
Количество: 250 гр
Наличност: В наличност
Цена: 1.25 лв.

Други опции


Мярката е в грама:

Етикети:
В употреба с: 

на английски: Wheat

История на пшеницата

Пшеницата е основополагаща за живота на човечеството не само в Европа, но и в по-голямата част от света. Тя е една от първите зърнени култури култивирана от хората. Смята се, че е възникнала в югозападна Азия преди повече от 12 000 г, а е култивирана за пръв път в Югоизточна Турция. Способността й за самоопрашване допълнително е спомогнало за възникването на редица сортове в различните краища на света.

С широката употреба на пшеница в Европа, идва и нуждата от използването на субпродуктите ѝ, а именно пшеничената слама. Сламата е използвана като изолация и като слепващ материал за зидарии на стени от кал, камъни и тухли още през бронзовата епоха. И до днес в селата могат да бъдат видяни такива постройки.

Днес най-големите производители на пшеница са Русия, САЩ, Китай, Индия, Франция и Канада. Най-разпространеният вид пшеница по света и у нас е зимната пшеница

Състав на пшеницата

Пшеницата е изключително богата на витамини - А, В, С, Е и К, минерали като селен, фосфор, манган, цинк, магнезий, желязо и мед. В пшеницата се съдържат омега-3 и омега-6 мастни киселини и около 15 аминокиселини, глутаминова и аспаргинова киселина.

Пшеница в кулинарията

По цялото земно кълбо пшеницата в различните обичаи е символ на богатство, плодородие и чистота. Най-честата употреба на пшеницата е в направата на насъщния – хляба. Пшеничените кълнове са добра добавка към салати. Варената пшеница е чудесна добавка към месни ястия, зеленчукови супи, закуски и десерти.

Ползи от пшеницата

Пшеницата повишава съпротивителните сили на организма, унищожавайки бактериите и предпазвайки организма от инфекции. Тя поддържа киселинно-алкалното равновесие в нормални граници, редуцира и регулира кръвното налягане. Засилва функциите на мозъка и предпазва от рак на гърдата. Предпазва от появата на камъни в бъбреците при жените. Хората, които консумират редовно пълнозърнести храни за закуска, имат с доста по-нисък риск от сърдечна недостатъчност. Често в много козметични продукти се използват екстракти от пшеничен зародиш. Те осигуряват защитен слой на кожата, действайки овлажняващо и регенериращо.

Вреди от пшеница

Добре познатият глутен в пшеницата е основната причина за развитие на т.нар. глутенова ентеропатия. Днес един на всеки 300, във възраста между 30 и 45 години развива непоносимост към глутена.

Съхранение
На тъмно По възможност дръжте ядките на тъмно.
В буркан Сахранявайте в добре затворен съд или буркан на хладно и сухо място.

Всички продукти се изпращат с куриерска фирма ЕКОНТ.

Снимките към материала са илюстративни и не представляват реалното състояние на подправката.
Подправките и билките са в сухо състояние.
Ядките са сурови, а плодовете сушени, освен ако не е упоменато друго.