Здравословна и полезна ядка бадем - 100гр

Author: Design Studio WWW

Partner: www.wellysslaser.pl

Бадем суров - 500гр

Бадем суров - 500гр
Бадем суров - 500гр Бадем суров - 500гр
Производител: ПодправкиБГ
Код: Бадем
Количество: 100 гр
Наличност: В наличност
Цена: 15.00 лв.

Други опции


Мярката е в грама:

Етикети:
В употреба с:

 

на английски: Almond

История на бадема

Бадемът е широколистно дребно дърво, от което има два вида – горчив и сладък. За предпочитане е горчивия да се избягва, поради наличието на цианид в ядките. От него се добива бадемово масло, което се използва като подправка за храни и ликьори. Бадемите са древна храна, която е присъствала в кухнята още преди 1400г пр. Хр. Те са споменавани дори в стария завет на Библията, а римляните са ги наричали „гръцки орех“, защото смятали че гърците първи са ги култивирали. Истината е, че те произхождат от земите на Западна Азия и Северна Африка. Днес е отглеждан предимно от Средиземноморските страни, както и в Калифорния, САЩ. У нас расте предимно по Черноморието, както и по склоновете на Южна България. Въпреки че е топлолюбиво растение, издържа до -22 градуса.

Какво съдържат бадемите?

Бадемите са много добър източник на витамин Е, манган, магнезий, мед, фосфор и протеини. Те са са източник на витамините от групата В - В1, В2 и В9. Бадемите съдържат и голямо количество аминокиселини, биотин, ниацин, не наситени мазнини и омега-6 мастни киселини. Богати са на антиоксиданти, фибри, а съдържат и повече калций от всяка друга ядка.

Бадемите в кулинарията

Бадемите са ядки, които се консумират в суров, печен или сушен вид. Чудесна добавка са към салати, каши, мюсли, протеинови шейкове, но основната им употреба е в сладкарството. Препоръчителна е обаче употребата им в сурово състояние. Най-известното сладкарско изделие от бадеми е марципана. Истинския марципан се прави от бадемова паста с фина структура. Той е скъп, но с впечатляващ наситен вкус. Често големите кулинари ги добавят като гарнитура към дивеч и риба.

Ползи от бадема

Високото съдържание на витамин Е играе важна роля за предотвратяване на различни сърдечносъдови заболявания и рак. Тъй като спомагат за по-лесното отделяне на прашинки от бъбреците, те са полезни за хора с такива проблеми. Бадемите нормализират работата на черния дроб и далака, пречистват кръвта и действат като естествен аналгетик. Здравословните мазнини, съдържащи се в бадемите спомагат на хората с проблеми с теглото.

Съхранение
На тъмно По възможност не излагайте на светлина, а за предпочитане е да стоят на тъмно.
В буркан Бадемите съхранявйте на хладно и сухо място в добре затворен съд. В хладилник биха издържали и до 1 година.
Консумация
За консумиране По възможност консумирайте веднага.

Всички продукти се изпращат с куриерска фирма ЕКОНТ.

Снимките към материала са илюстративни и не представляват реалното състояние на подправката.
Подправките и билките са в сухо състояние.
Ядките са сурови, а плодовете сушени, освен ако не е упоменато друго.