Полезна и вкусна печена соя - 500гр

Author: Design Studio WWW

Partner: www.wellysslaser.pl

Соя печена - 500гр

Соя печена - 500гр
Соя печена - 500гр Соя печена - 500гр Соя печена - 500гр
Производител: ПодправкиБГ
Код: Соя
Количество: 500 гр
Наличност: В наличност
Цена: 8.00 лв.

Други опции


Мярката е в грама:

Етикети:
В употреба с: 

на английски: Soya

История на соята

Соята е вид бобово растение и произхожда от Източна Азия, в земите на Китай, Корея и Япония. Има сведения за соеви зърна в Япония още от преди 5000г. В Европа навлиза първо в Русия в края на 17в., а същинското си значение намира в края на 18в. първо във Франция. Като култура със стопанска цел обаче е отглеждана едва от 1885 г. насам. Същинското си развитие като важна култура идва едва от 1930г. в САЩ.  

Растението вирее в различни почви и климати, от тропически в Бразилия до мразовити в северната част на Япония. Повечето сортове соя са жълти на цвят, но има и редки сортове черни, кафяви и дори зелени.

Състав на соята

В състава на соята влизат витамините А, С, Е, Н, В6, В9, В12 и много минерали. Тя има високо съдържание на целулоза, лецитин, омега-3 мастни киселини, фитоестрогени и изофлавони. Поради голямото си наличие на протеини, соята с право е наречена месо за вегетарианци. Соята съдържа и много антиоксиданти, които защитават клетките от преждевременното стареене.

Соята в кулинарията

У нас най-често приемаме соята като заместител на други храни и като нещо неприятно. Напротив соята е много полезна и добре когато с нея е заместен някои вид храна, а не с някой изкуствен заместител и химикал. Една от най-известните течни подправки е соевия сос, чудесно допълнение към почти всички основни храни. Соята може да се консумира сварената в супи, сосове и яхнии. Соевото масло е известно с това, че не съдържа холестерол. То издържа на температура по-висока от 180 градуса, което го прави подходящо за печене на грил и пържене. Използва се и за дресинги към салати.

Друг много разпространен продукт е соевото Тофу. Вид сирене, което няма собствен вкус и мирис, може да се добавя към различни печива, салати, маринати, кактои самото то да се маринова. Лесно поглъща чужди аромати.

Друга известна закуска е печената или пържена соя, изключително здравословна и полезна. Соевото мляко пък помага на хора, които има непоносимост към лактозата.

Ползи от соята

Соята намалява риска от сърдечни заболявания. Изследвания на специалисти доказват, че в страни където се употребява повече соя сърдечните заболявания намаляват, като понижава плътността на холестерола и предотвратява образуването на плака в артериите. Това води до образуването на инфаркт и инсулт. Други проучвания показват, че с редовен прием на соя може да се предпазим от рак на гърдата, рак на простатата и рак на дебелото черво.

Значителното количество магнезий в соята има важна роля за здравето на костите, сърцето и артериите.

Съхранение
В буркан Сахранявайте в добре затворен съд или буркан на хладно и сухо място.

Снимките към материала са илюстративни и не представляват реалното състояние на подправката.
Подправките и билките са в сухо състояние.
Ядките са сурови, а плодовете сушени, освен ако не е упоменато друго.