Диетична и полезна ръжена ядка - 250гр

Author: Design Studio WWW

Partner: www.wellysslaser.pl

Ръжени ядки - 250гр

Ръжени ядки - 250гр
Ръжени ядки - 250гр Ръжени ядки - 250гр
Производител: ПодправкиБГ
Код: Ръж
Количество: 250 гр
Наличност: В наличност
Цена: 1.25 лв.

Други опции


Мярката е в грама:

* Етикети:
* В употреба с: 

на английски: Rye

История на ръжта

Ръжта е зърнено растение, което изглежда като жито, но е по-дълго и по-тънко. За негова родина се смята Турция, като там има археологически разкопки от преди 8600г. Може да се отглежда в почви с по-ниско съдържание на минерали и значително по-сухи и студени климатични условия. Според Плиний ръжта е „много бедна храна и единствено служи за отблъскване на глада“, смесва се с пшеница за да се „смекчи горчивия и вкус, и дори тогава е неприятна за стомаха“. Първите култивирани ръж насаждения са от сравнително скоро - 400 г. пр. Хр. в Германия и в продължение на векове е смятана за храната на по-бедните. В днешно време ръжта започва да придобива все по-голяма популярност в страните от Източна Европа и тези от Скандинавия.

Ръжта расте значително бързо, така че остава незасегната от плевелите и няма нужда от никакви хербициди и химикали. Основни производители на ръж са Руската Федерация, Полша, Германия, Беларус, Китай, Канада и Украйна.

Състав на ръжта

Ръжта е много богата на витамини от В групата - В1, В2, В3, В5, В6 и В9. В нея се съдържа и фосфор, магнезий, цинк, желязо, мед и калий. Колкото по-тъмно е ръженото брашно, толкова по-наситено е на фибри.

Ръж в кухнята

Най-известния продукт от ръж е ръжения хляб. Той не съдържа глутен и за това е по-сбит и не бухнал. Бързо се разваля и е добре да се консумира на момента. Най-често ръжените ядки се варят във вода или мляко, използват се като мюсли с ядки и сушени плодове, на каша с различни сирена и зеленчуци. Ръжените ядки могат да се добавят към различни печива, за по-добър вкус и вид.

От ръж в някой страни се произвеждат и алкохолни напитки – бира, водка, уиски. Тя също така е и съставна част на фуражите за животни.

Повечето специалисти в областта на диетологията съветват ръжта да се вари по-продължително време.

Ползи от ръжта

Голямото съдържание на фибри в ръжта ни дава чувства за ситост, което прави ръженият хляб добър помощник в борбата с килограмите. Както овеса и пшеницата, така и ръжта предпазва от поява на жлъчни камъни, особено при жените. Понижава риска от диабет ІІ и помага за понижаване нивата на холестерол и на кръвната захар при хора, страдащи от диабет. При изследвания в САЩ се оказва, че хората, приемали ежедневно пълнозърнеста закуска, имат с 29% по-нисък риск от сърдечна недостатъчност. Фибрите от пълнозърнестите храни и плодовете предпазват от рак на гърдата. Лигнаните, съдържащи се в ръжта, ни предпазват от заболявания на сърцето. Пълнозърнестите храни и рибата действат като силен протектор срещу детската астма.

Съхранение
На тъмно По възможност дръжте ядките на тъмно.
В буркан Сахранявайте в добре затворен съд или буркан на хладно и сухо място.

Снимките към материала са илюстративни и не представляват реалното състояние на подправката.
Подправките и билките са в сухо състояние.
Ядките са сурови, а плодовете сушени, освен ако не е упоменато друго.