Богата на фолиева киселина и полезна ядка лешник - 100гр

Author: Design Studio WWW

Partner: www.wellysslaser.pl

Лешник суров - 500гр

Лешник суров - 500гр
Лешник суров - 500гр Лешник суров - 500гр
Производител: ПодправкиБГ
Код: Лешник
Количество: 100 гр
Наличност: В наличност
Цена: 19.00 лв.

Други опции


Мярката е в грама:

Етикети:
В употреба с:

 

на английски: Hazelnut

История на лешника

Този храст, достигащ на височина до 5м е споменаван в китайски ръкописи от преди 5000г. Още тогава лешника се е приемал като символ на здраве и мир и като източник на власт и богатство. У нас го познаваме като леска и се среща в Дунавската равнина и по топлите области на Южна България. Някои смятат, че лешника идва от Мала Азия и след това се е пренесъл към Средиземноморието, Франция, Испания та чак до САЩ. Днес основен производител на лешници е Турция, следван от Италия, Испания и САЩ.

Състав на лешници

Лешниците съдържат в себе си изключително количество витамин Е, който е силен антиоксидант. Те са бедни на въглехидрати и мазнини, но пък изобилстват от фибри, минерали като манган, калий, калций, мед, желязо, магнезий, фосфор, цинк и селен. Затова според диетолозите те са извънредно подходящи за диети. Лешника е със значителни количества йод, както и на не наситени мастни киселини. Известен е и с огромното си наличие на фолиева киселина, така полезна за бременни.

Лешници в кулинарията

Лешниците са една от безценните и безкрайно полезни храни. Тези ядки намират широкото си приложение в сладкарството. От таях се приготвя известния лешников крем. Лешници се добавят на блатове за торти или като поръски за сладкиши. Като най-използвана добавка към шоколад се използва лешникова паста или суров лешник. В днешно време ядката се добавя към много салати, мюсли закуски, бисквити и др. В по-редки случай се добавя към сосове за месо.

Ползи от лешниците

Лешника е изключително полезен за цялото тяло. Много добра храна е за хора преживели тежки психични ли физиологични сътресения, като хирургични операции. Препоръчват се при хора страдащи от камъни в бъбреците, при хора с диабет, а могат да бъдат и лек срещу туберкулоза и високо кръвно налягане. Поддържат тонуса и се препоръчват срещу хронична умора, бронхит и болки в ставите. Поради наличието на селен, лешника спомага за предотвратяване на сърдечносъдови заболявания и рак.

Лешника е богат на фолиева киселина, затова е и много полезен за бременни и за майки с малки деца. Ползва се и като антиоксидант.

Съхранение
На тъмно Не излагяйте ядките на светлина, защото в тях се образуват гъбички.
В буркан Лешника трябва да се съхранява на хладно и сухо място. Добре е ако може да се съхраняват в хладилник.
Консумация
За консумиране По възможност консумирайте веднага.

Снимките към материала са илюстративни и не представляват реалното състояние на подправката.
Подправките и билките са в сухо състояние.
Ядките са сурови, а плодовете сушени, освен ако не е упоменато друго.