Вкусно и полезно кашу - 100гр

Author: Design Studio WWW

Partner: www.wellysslaser.pl

Кашу сурово - 500гр

Кашу сурово - 500гр
Кашу сурово - 500гр Кашу сурово - 500гр Кашу сурово - 500гр
Производител: ПодправкиБГ
Код: Кашу
Количество: 100 гр
Наличност: В наличност
Цена: 22.00 лв.

Други опции


Мярката е в грама:

Етикети:
В употреба с:

 

на английски: Cashew

История на кашуто

Дървото кашу е вечнозелено и достига на височина до 10м. Произхождащо от района на Бразилска Амазония, днес то е разпространено в почти цял свят. В наши дни най-големи производители на кашу са Индия, Бразилия и някои части на Африка, като там е пренесено още през 16 век от португалските флотилии. На външен вид прилича много на круша с мъхест израстък отдолу, но в интерес на истината се нарича кашу ябълка. Месестата част също е много сладка и се консумира, но много бързо се разваля и за това остава за местна употреба. Ядката е обвита от силно токсичен секрет, предпазващ я от различни болести и вредители. Дървото дава до 300 плода годишно. Малкото количество плодове, трудоемкостта при отделянето на ядката от токсичните сокове и транспорта определят високата цена на кашуто в световен мащаб.

Маслото от кашу се добива от токсичните сокове около ядката. От това масло се прави мастило, с което се пропива дървесината срещу гниене.

Състав на кашуто

Кашуто е изключителен източник на витамини А, В1 и В2, фолиева киселина, белтъци, въглехидрати и калий, селен, мед, фосфор и магнезий. Кашуто има не само намалено съдържание на мазнини в сравнение с останалите ядки, но и ¾ от него са ненаситени мастни киселини.

Кулинарна употреба на кашуто

Ядките кашу най-често употребяваме печени като добавка към уиски и други алкохолни напитки. Много си подхожда със зелени салати, месни ястия и риба. Употребява се широко и в сладкарството като съставка на много сладкиши, торти, мъфини и кексове. Добавя се и към кремове, сладоледи, млека с ядки.

Ползи от кашу

В кашуто се съдържат ненаситени мастни киселини, като една част от тях са т. нар. оleic acid- много полезни за сърцето. Съдържащата се в кашуто мед действа като антиоксидант, произвежда енергия и е полезна за костите и кръвоносните съдове. Медта играе важна роля в много физиологични процеси, включително в оползотворяването на желязото от организма, елиминирането на свободните радикали, изграждането на костната и ставна тъкан. Кашуто има нисък гликемичен индекс, което го прави препоръчително за хора с проблеми с наднорменото тегло и диабетици. Кашуто чувствително укрепва имунните сили на организма. В страните от Латинска Америка ядките и отварата от тях се използва за лечение на заболявания на дихателната система - бронхити, астма, грип и пр. Кашуто спомага при възпаление на венците и при болки в зъбите.

Съхранение
На тъмно По възможност не излагайте на светлина, а за предпочитане е да стои на тъмно. За по-дълго време съхранявайте в хладилник.
В буркан Кашуто съхранявйте на хладно и сухо място в добре затворен съд.
Консумация
За консумиране По възможност консумирайте веднага.

Снимките към материала са илюстративни и не представляват реалното състояние на подправката.
Подправките и билките са в сухо състояние.
Ядките са сурови, а плодовете сушени, освен ако не е упоменато друго.