Полезен и вкусен шам фъстък - 100гр

Author: Design Studio WWW

Partner: www.wellysslaser.pl

Шам фъстък ядка - 500гр

Шам фъстък ядка - 500гр
Шам фъстък ядка - 500гр Шам фъстък ядка - 500гр Шам фъстък ядка - 500гр
Производител: ПодправкиБГ
Код: Шам фъстък
Количество: 500 гр
Наличност: В наличност
Цена: 35.00 лв.

Други опции


Мярката е в грама:

Етикети:
В употреба с: 

на английски: Pistachio

История на шам фъстъка

Шам фъстък е храстовидно дърво с височина до 10м и произлиза от Мала Азия, Вавилон. Висящите градини на Семирамида са имали шамфъстъкови дървета. Това е древна ядка известна на човечеството от преди 6700г., която кой знае защо само у нас се казва шам фъстък. В по-голяма част от света е известна с името пистачио. Има теория, според която думата шам идва от град Ашам или Дамаск. Смята се, че от там са най-вкусните ядки. Интересното е, че шам фъстъкът се бере през нощта, защото през деня отделя етерични масла, от които се получава виене на свят. Устойчив е на големи температурни колебания - от -10°C през зимата до 40°C през лятото.

Днес се шам фъстъка се отглежда в Гърция, Испания, Италия, Иран, САЩ, Турция, Азия, Австралия, но повече от половината световен добив се пада на Турция.

Състав на шам фъстък

Много специалисти смятат шам фъстъка за най-калоричната ядка. Отличава се с високо съдържание на витамини, аминокиселини и минерални вещества. Ядките му съдържат огромно количество мазнини, от които преобладаващи са ненаситените мастни киселини и много белтъчини. Шам фъстъкът е изключително богат на витамин Е, витамин В1 витамин В6, фосфор. Това са единствените по рода си ядки, притежаващи в голямо количество лютеин и зеаксантин – вещества (каротиноиди), подобряващи зрението и намаляващи риска от старческа дистрофия, причиняваща необратимо ослепяване на старите хора.

Шам фъстък в кулинарията

За шам фъстъка в кулинарията знаем, че се използва повече от 2500г. Днес по цял свят смятат ядката за елитарно ястие и се поднася в скъпи ресторанти. Може да се срещне като добавка към скъпи вина и шампанско, поднесена с лимонов сок. Използва се в сладкарството, като може да се срещне във всякакви форми. В шоколада добавят парченца или цели ядки, в турската баклава е предпочитана пред обикновения фъстък, смлян на паста се среща в шоколадови бонбони, а в Италия е любима поръска на сладоледите. Ако искате да впечатлите някой с кулинарни умения може да направите плънка от шам фъстък за патица, малко прасенце, а в краен случай и за домашно пиле. В много арабски салати заедно с доматите се слагат и натрошени или цели ядки шам фъстък.

Здравето и шам фъстъка

Шам фъстъка е високо калорична храна, за това повечето лекуващи доктори го препоръчват за възстановяване на изтощени организми от болести и операции. Ядките са полезни при прекомерни умствени и физически натоварвания - подобряват самочувствието и се чувствате бодри. Шам фъстъкът влияе благоприятно на мозъчната дейност. Подобрява работата на сърдечно-съдовата система, като намалява и сърцебиенето. Шам фъстъкът може да спомогне при лекуване на чернодробни колики, жълтеница, анемия. Като повечето ядки и шам фъстъка действа като афродизиак.

Една от най-важните му функции за нашето здраве е, че намалява холестерола, дори повече от традиционните средства. Влияе добре и на кръвната захар.

Шам фъстъкът е изключително полезен и при спазването на диети. Със своето високо съдържание на фибри помага за намаляване на холестерола и поддържат правилното функциониране на червата. Маслото от шам-фъстък помага за премахването на лунички и петна по кожата.

Съхранение
На тъмно Съхранявайте ядките на тъмно и хладно, защото много бързо се развиват гъбички. За по-дълго съхранение използвайте хладилник.
В буркан Съхранявайте ядките на хладно и сухо място в добре затворен съд и при отсъствието на влага.
Консумация
За консумиране По възможност консумирайте веднага.

Снимките към материала са илюстративни и не представляват реалното състояние на подправката.
Подправките и билките са в сухо състояние.
Ядките са сурови, а плодовете сушени, освен ако не е упоменато друго.