Любима ядка фъстък за всеки - 200гр

Author: Design Studio WWW

Partner: www.wellysslaser.pl

Фъстъци сурови - 500гр

Фъстъци сурови - 500гр
Фъстъци сурови - 500гр Фъстъци сурови - 500гр
Производител: ПодправкиБГ
Код: Фъстъци
Количество: 200 гр
Наличност: В наличност
Цена: 6.00 лв.

Други опции


Мярката е в грама:

Етикети:
В употреба с: 

на английски: Peanut

История на фъстъка

Фъстъците всъщност са бобови растения и произхождат от земите на изток от Андите. Растат по много интересен начин, като вкопават цвета си в земята и тогава се образуват фъстъците. Тези чудати растения са били известни още преди 3500г и факти за това са намерени в гробовете на инките. Те поставяли от ядките при погребението на мъртвите, за да може да ги използват в отвъдното. Спорно е как са попаднали в Европа, но основните версии са две. Първата е, че са пренесени от Китай, а от там и първоначалното им название „китайски орех“. Другата версия е, че португалските мореплаватели, след откриването на Новия свят, са пренесли фъстъка първо в Африка, а от там и в Европа.

Видовете фъстъци са много, но най-разпространени са Вирджиния, Испански фъстъци и Валенсия. Днес водещи производители на фъстъците са Индия, Китай, Нигерия, Индонезия и САЩ.

Състав на фъстъка

Фъстъците са маслодайна култура и съдържанието на мазнини в тях е огромно, но и белтъчини и въглехидрати също са в изобилие. Богати са на витамини от В групата, особено на В1, В3 и В9, както и на витамин Е. В сурово състояние са ценен източник на магнезий, желязо и фосфор, цинк и калий.

Фъстъците и кулинарията

Фъстъците са чудесна храна за хора страдащи от анемия или претърпели наскоро хирургични намеси. Могат да се консумират самостоятелно като ядки, печени или сурови. Те влизат в приготовлението на много сладкиши и десерти, на различни видове салати, зеленчукови блюда или се пасират на пюре. Фъстъченото масло е една от най-любимите закуски за деца и големи отвъд океана, но все повече място на трапезата намира и у нас.

Ползи от употребата на фъстъците

Фъстъците със своите мононенаситени мазнини са изключително полезни за сърцето. Те действат и като антиоксидант, тъй като са богати на антиоксиданти, толкова колкото и плодовете. Фъстъците предпазват и от рак на дебелото черво. Ниацина съдържащ се във фъстъка ни предпазва от Алцхаймер и свързаните с него болести. Цинкът има ключова роля в изграждането на протеините и за обновяване на тъканите.

Съхранение
На тъмно Съхранявайте фъстъците на тъмно и хладно, защото много бързо се развиват гъбички. За по-дълго съхранение използвайте хладилник.
В буркан Съхранявайте фъстъците на хладно и сухо място в добре затворен съд и при отсъствието на влага.
Консумация
За консумиране По възможност консумирайте веднага.

Снимките към материала са илюстративни и не представляват реалното състояние на подправката.
Подправките и билките са в сухо състояние.
Ядките са сурови, а плодовете сушени, освен ако не е упоменато друго.