Хвойна за сушени мезета и колбаси - 50гр

Author: Design Studio WWW

Partner: www.wellysslaser.pl

Всички продукти се изпращат с куриерска фирма ЕКОНТ.

Снимките към материала са илюстративни и не представляват реалното състояние на продукта.
Подправките и билките са в сухо състояние.
Ядките са сурови, а плодовете сушени, освен ако не е упоменато друго.

Хвойна - 50гр

Хвойна - 50гр
Хвойна - 50гр Хвойна - 50гр
Производител: ПодправкиБГ
Код: Хвойна плод
Количество: 50 гр
Наличност: В наличност
Цена: 3.50 лв.

Други опции


Мярката е в грама:

Етикети:
В употреба с: 

на английски: Juniper Berry

История на хвойната

Хвойната представлява вечнозелен храст. Спада към семейство Кипарисови. Със своите лечебни свойства хвойната е позната и използвана още от преди 50млн. години. Днес родът на този храст има повече от 70 вида, разпространени главно в Северното полукълбо. Местообитанието на тази ефедра се простира от планинските склонове в тропиците до Арктика. Вкаменелости, датиращи от периода след масовото изчезване на динозаври преди 65 милиона години, са открити в района на Чингистая. По-късни храсти хвойна са открити в басейна на река Археда и езерото Балхаш.
В древния свят плодът на хвойната е бил известен като лек за змии, гниещи рани и язви. Използвал се е при кашлица, туберкулоза, гърчове и безплодие и се е смятал за ефективно средство срещу чума и други инфекциозни заболявания.

Състав на синята хвойна

Плодовете на хвойната съдържат етерично масло, инвертна захар, фруктоза, смола, юниперин - горчиво вещество, мазнини, мравчена киселина, ксилоза, оцетна киселина, ябълчена киселина, пектин, танин, глюкуронова киселина, терпена юнен. В неузрелите плодове, кората и клоните на хвойната са установени дъбилни вещества, пектини, восъци, юнипероаид; мравчена, оцетна и ябълчна киселини, също техните калциеви и калиеви соли, антоциани, витамин С, тлъсто масло. Арбутин, флавони, ксилозиди и умбелиферон са открити в листната маса на билката. Кората на хвойната съдържа още цимол, карен, цис-метан, сесквитерпени, лонгифолен.

Хвойната в кулинарията

Плодовете й са наситено тръпчиво горчиви, което не ги прави подходящи за самостоятелна консумация. Обикновено се използват сушени за ароматизиране на сосове, плънки, меса и пушени колбаси и роба. За да освободят аромата си трябва да се смачкат. Трябва да се използват в умерени количества, защото ароматът им е много силен.  Освен за ароматизиране на храни, със същата цел се използват и в напитки - бири, джин, други традиционни напитки във Финландия и Словакия, Норвегия, Швеция, Естония и Латвия. В Норвегия, бирата се вари с хвойнова инфузия вместо с вода, докато в другите страни хвойнови клонки се използват главно в кашата, като филтри, предпазващи от малцови запушалки в системата.

Плодовете на билката намират приложение и в парфюмерийната, като се употребява полученото от тях етерично масло. То смесено с мас се употребява и във ветеринарната медицина. От хвойната се получава катран, който намира приложение при възпаление на кожата под формата на сапун, маз, спиртен разтвор.

Ползи от хвойната

Със своите лечебни свойства хвойната е позната и използвана още от древни времена. Индианците например са я влагали в лечението на рани, болести на костите и ставите. Когато техен съплеменник е боледувал те са го оставяли в гора със хвойна, където въздухът е наситен с аромат й и действа оздравително на болния. По време на чума, варицела и друг заразни заболявания, във френските болници са палели клонки хвойна и така са използвали целебният характер на отделения от тях дим. Горенето на хвойнови клонки в затворено помещение осигурява неговата дезинфекция.
В Северна Америка за да лекуват болни говеда и да предпазват здравите от заболявания, собствениците на стада са ги прекарвали през дима на горяща гора от хвойнови насаждения.
Друго итересно е, че може да използвате хвойната в килери и други помещения против молци и бръмбари.

Съхранение
На тъмно Препоръчително е да се съхранява в самостоятелен буркан или кутийка, в шкаф на тъмно.
В буркан Би било добре подправката да се съхранява на сухо и проветриво място.