Черна дървесна гъба - 100гр

Author: Design Studio WWW

Partner: www.wellysslaser.pl

Черна дървесна гъба - 100гр

Черна дървесна гъба - 100гр
Черна дървесна гъба - 100гр
Производител: ПодправкиБГ
Код: Черна дървесна
Количество: 100 гр
Наличност: В наличност
Цена: 8.00 лв.

Други опции


Мярката е в грама:

Етикети:
В употреба с:
 

на английски: Fungus

История на гъбата

Расте целогодишно на малки или многобройни групи по паднали стволове и сухи клони на широколистни дървета и храсти. Среща се в Европа, Азия, Австралия и Африка.

Юдиното ухо или китайска черна дървесна гъба (Auricularia auricula-judae) е вид ядлива дървесна базидиева гъба която плододава чашки с формата на човешки уши. Дължи името си на своята форма наподобяваща човешко ухо и митът, че Юда Искариот се е обесил от клон на дърво. Дървото в този мит е див рожков, но на него не се среща юдиното ухо. Гъбата няма стъбло и няколко уши израстват заедно директно от мъртви или умиращи клони на черен бъз и по-рядко други широколистни храсти и дървета. Плододава предимно през лятото и есента, но се появява и целогодишно. Плододаването е винаги във влажно време или след обилни валежи. Гъбата се изсушава бързо, потъмнява и се смалява което затруднява откриването ѝ. В младо състояние е розова на цвят. По-късно потъмнява. Месото е жилаво и прозрачно. Няма аромат и вкус. Споровият прашец е бял. Плодните тела са ядливи и се използват особено много в китайската кулинария. Гъбата има лечебни качества и може да се отглежда.

Състав на дървесната гъба

Тези гъби са богати на витамините С и В, на различни микроелементи, като калций, фосфор и желязо, които са необходими на организма. Освен това количеството на минерали в черните дървесни гъби е много повече от това в телешкото и свинското месо, а количеството на витамин В3 с няколко пъти надвишава това в пресните зеленчуци. Благодарение на това богатство от полезни вещества китайските черни дървесни гъби са полезни при анемия, предизвикана от недостиг на желязо, високо кръвно налягане, повишен риск от тромбози.

Черната дървесна гъба в кухнята

Китайските черни дървесни гъби са отлично допълнение към салати, ястия от месо и морски продукти. Продава се предимно сушена. За целта сушената гъба трябва да се накисне във вода с температура малко по-висока от стайната. Ако се накисне сушената китайска дървесна гъба в по-топла вода, ще се получи слузеста каша, негодна нито за готвене, нито за консумация. След като сушената китайска гъба се превърне с помощта на водата в истинска свежа гъба, трябва да я изплакнете добре и да я накиснете в студена вода. Така гъбата може да бъде оставена и до другия ден. Допълнителното промиване на гъбите със студена вода е задължително, тъй като понякога в гънките им се събира пясък, който може да се отстрани едва когато гънките се разгънат окончателно. Когато ще приготвяте китайската гъба, водата се отцежда, гъбата се посолява леко и се залива с половин чаена лъжичка оцет. С помощта на дървесната китайска гъба се приготвя вкусна добавка към различни ястия.

Ползи от юдиното ухо

Юдиното ухо е използвано от китайската и европейската традиционна медицина. Според една теория, в Европа от 1800 г. растения и гъби, наподобяващи някои части на тялото, може да се използват за лечения на тях. Тъй като гъбата има набраздявания, като гънките на гърлото, тя се е варила в бира, мляко или оцет, като тази отвара се е пиела на малки глътки за облекчаване на инфекции на горните дихателни пътища. Ухото е било употребявано, като мехлем за лечение на очни заболявания.  В китайската медицина юдиното ухо се е прилагало с цел укрепване на тялото, стимулиране на имунната система. Гъбата се е използвала и при хемороиди, кървене от устната кухина, сърдечна болка и стимулиране на храносмилането. Съвременната медицина доказва и други качества на ухото на Юда. Черната китайска дървесна гъба действа като антикоагулант. Има известни доказателства, че редовното приемане на малки дози от гъбата може да бъде терапевтична при предотвратяване на инсулти, инфаркти и болест на Алцхаймер. Тя се употребява и за намаление на холестерола и триглицеридите в кръвта. Играе роля в лечението на рак и диабет.

Съхранение
На тъмно Препоръчително е да се съхранява в стъклен буркан с винтова капачка или кутия с хубав капак, в шкаф на тъмно и по възможност хладно.

Всички продукти се изпращат с куриерска фирма ЕКОНТ.

Снимките към материала са илюстративни и не представляват реалното състояние на подправката.
Подправките и билките са в сухо състояние.
Ядките са сурови, а плодовете сушени, освен ако не е упоменато друго.