Люто чили Chipotle - 50гр

Author: Design Studio WWW

Partner: www.wellysslaser.pl

Всички продукти се изпращат с куриерска фирма ЕКОНТ.

Снимките към материала са илюстративни и не представляват реалното състояние на продукта.
Подправките и билките са в сухо състояние.
Ядките са сурови, а плодовете сушени, освен ако не е упоменато друго.

Чили Chipotle - 50гр

Чили Chipotle - 50гр
Чили Chipotle - 50гр Чили Chipotle - 50гр
Производител: ПодправкиБГ
Код: Чили Chipotle
Количество: 50 гр
Наличност: В наличност
Цена: 7.50 лв.

Други опции


Мярката е в грама:

Етикети:
В употреба с:

 

на английски: Chilli Chipotle

Чушки Chipotle, Казано по-просто, чушката е халапеньо, която е оставена да узрее до червено и след това е опушена и изсушена. Думата „Chipotle“ идва от две ацтекски думи: chilli (лют пипер) и poctli (пушек). Горе-долу означава пушен пипер. Подобно на много други чушки, chipotle се доставят предимно от Мексико, където се произвеждат два вида чушки chipotle - Chipotle Morita (червени на цвят) и Chipotle Meco (жълтеникави на цвят).

Повече за чушки морита

Чушките Морита, която се среща най-често в Съединените щати, се суши, докато стане набръчкана навсякъде и придобие дълбок кафеникаво-бордов цвят. Имат опушен аромат на ябълково дърво или дори пекан, който плавно балансира стафидено-черешовия екстракт и за финал има лека нотка на шоколад. Думата morita означава „малка къпина или черница“. Отглеждат се основно в щата Чихуахуа - Мексико. Тези чушки запазват малко влага в себе си, така че са малко жилави и имат основна плодова нотка.
Методът на сушене на дим за чушките халапеньо за приготвяне на чипотълс датира от ранните практики за консервиране на храни, използвани в Мезоамерика. Ацтеките вероятно са започнали да съхраняват тези чушки като начин да се предпазят от потенциална слаба реколта. Опушването е било необходимо, защото докато чушките съхнат на слънце, месестите им стени на халапеньото не изсъхват напълно, което ги е правило податливи на гниене. Тази форма на чили достига до Европа, след като Христофор Колумб ги открива по време на пътуването си до Новия свят. Тяхната възможност за самосъхранение ги прави перфектни за прекосяване на океани, без да се развалят, което им позволява да стигнат до Испания, преди да се разпространят в Европа, Индия и дори по-далеч.

История на лютивите чушки чили

Чилито е подправка с много силен и остър лютив вкус, но за сметка на това отваря апетита. Ако обаче неможе да ядете много люто, то по-добре избягвайте чилито. То е еквивалент на нашия лют червен пипер, но с много по-изразени люютиви качества. Чилито са счукани червени лютиви чушки. Почти всички сортове люти чушки стават за направа на чили. Все пак и то си има родина – Перу, там чушките чили са били познати още от 6000г пр.н.е. Има места по света, на които храната без чили е почти невъзможна – Индия и Тайланд.  

Кулинарно приложение на чилито

Чили е подправка използвана в почти всички кухни по света. Най-често се използва счукана или стрита, на прах, сурова или маринована. Все по-голяма популярност намира и в сладкарството – лют шоколад. Чили употребяваме по-всяко време на година, а с неговия изгарящо лют и пиперлив вкус е страхотна добавка за зимните тежки манджи. Сосът чили или стрито чили са подходящи за сосове, месо на скара, тестени изделия. Съчетаваме добри чили с лук, чесън, в панировки, за поръсване върху бързи закуски и др. Много добра комбинация е чили, къри и куркума. Доста популярност с чили са придобили ястията Чили кон Карне и Карибския чили сос.

Ползи от люто чили

В медицината има спорни качества, но някои използват чилито за загуба на апетит. Съвсем скоро учени открили, че лютивия вкус води до зависимост. След консумация на чили, ендорфините в кръфта се увеличават  и човек изпада в леко опиянение.

Подобно на червените чушки чилито съдържа много витамини, минерали, протеини и захари, желязо, калий, ниацин и др. Безпорни са обаче качествата на шкембето сутрин след употреба на алкохол. И това е така, но заради лютото в супата, което съдържа много натрий и калий. Завидни са и нивата на витамини С, А, Е, B1, B2, B6.

Важно е да отбележим, че чилито понижава артериалното налягане и кръвната захар, понижава и холестерола.

Вреди от чили

Рядко, но има и подправки, които определени хора трябва да избягват. То не се препоръчва за хора страдащи от холецистит, гастрит, колит, язва, проблеми със задстомашната жлеза, нарушена функция на стомаха и червата. Могат да се появят болки, а нерядко се стига и до кървене. Според някои специалисти лютивият вкус е полезен за отделянето на стомашни сокове, а според други, пикантното чили може сериозно да раздразни лигавицата на стомаха и да предизвика усложнения.

Съхранение
На тъмно Задължително е да съхранявате чилито на тъмно. Слънчевата светлина променя цвета му и силата на лютивината.
В буркан Би било добре подправката да се съхранява на сухо и проветриво място.