Чесън на гранули - 50гр

Author: Design Studio WWW

Partner: www.wellysslaser.pl

Чесън гранули - 50гр

Чесън гранули - 50гр
Чесън гранули - 50гр Чесън гранули - 50гр Чесън гранули - 50гр Чесън гранули - 50гр Чесън гранули - 50гр Чесън гранули - 50гр
Производител: ПодправкиБГ
Код: Чесън
Количество: 50 гр
Наличност: В наличност
Цена: 1.60 лв.

Други опции


Мярката е в грама:

Етикети:
В употреба с:

 

на английски: Garlic

История на чесъна

Като едно от най-старите култивирани растения чесъна е познат на човечеството от над 5000г. За родина се счита Централна Азия, но още древните египтяни са го култивирали и така чесъна е заемал важна роля в тяхното житие и битие. За египтяните чесъна бил свещен, поставян е в гроба на фараоните, а се е давал за консумация и робите, които са строяли пирамидите. Считало се е, че той подобрява тяхната издръжливост и здраве. Чесънът е бил почитан и от древните гърци и римляни. Тепните атлети са консумирали чесъна под всякакви форми преди спортни събития, а войните им преди да отидат на война. До 6 век пр. н. е. чесъна е бил пренесен и е придобил известност в Китай и Индия.

Днес водещи производители на чесъна са Китай, Индия, Южна Корея, Испания и САЩ, а в Италия е издигнат на пиедестал. Почти всяка храна там съдържа чесън.

Преди повече от 150 години учени са открили антимикробните му свойства. Първо Луи Пастьор ги потвърждава, а през 20 век Алберт Швайцер при дизинтерия в Африка успешно използва чесъна за лечение.

Братовчед на лука и праза, чесъна е член на семейство Лилии. Той е изключително ароматен и здравословен. Аромата му обаче е доста оспорван от някой, че дори и заклеймен, използван за гонене на дяволи и зли духове от домовете на хората.

Състав на чесъна

Чесънът е много добър източник на манган, витамин С, витамини В6 и В1, на протеини, както и на минералите фосфор, селен, калций, калий, желязо и мед. Наскоро в чесъна бе открит химичния елемент германий, известен със своите противотуморни свойства.

Чесън в кулинарията

В световен мащаб чесъна е използван всекидневно. В Италия е немеслимо да се направи доматен сос без чесън и босилек. Той присъства във всички домашни ястия под всякаква форма. В САЩ най-много се употребява в Тексас. Там барбекюто е национална гордост, а няма как да мине барбекю без сос и чесън в него. В Европа чесъна се използва многа не само в Италия, но и в цялото Средиземноморие и Централна Европа. В България чесъна се използва най-често като паста получена от стриването на чесъна със сол. Неделима част е от таратора, пачата, шкембе чорбата, тиквички с мляко, рибни сосове. Много хора го използват и в туршиите, но там миризмата му е много силна и не всеки може да го употребява. Разбира се всички тези гозби могат и без чесън, а за хората които имат непоносимост към него, дори са по-вкусни без него.

Здраве и чесън

Причина за големите ползи на чесъна към нашето здраве е веществото алицин. За предпочитане е когато скълцате или нарежете скилидките да изчакате известно време преди консумация. Така давате възможност на това вещество да бъде в максимални количества. Доста проучвания доказват потенциалните ползи от яденето на чесън. Благоприятства за кръвното налягане, нивото на холестерола, тромбоцитната агрегация. Веществата, съдържащи се в чесъна спомагат за предотвратяване на атеросклероза и диабет, както и за намаляване на риска от инфаркт или инсулт. Намаляването на количествата свободни радикали в кръвта е една от причините, чесънът да има толкова много благоприятни ефекти върху нас.

Ензимите заедно с витамин С, съдържащи се в чесъна, особено в пресния, помагат в някои случаи на астма.

Характерната миризма на чесъна идва от алицинът, серно съединение, което е мощно антибактериално и антивирусно средство. Благодарение на това вещества, чесънът е мощен антибиотик, като така участва в много лекарства.

Консумирането на чесън намалява значително риска от някои видове рак, както и пречи за прекомерното наддаването на тегло.

Въпреки всичко изброено, неразчитайте само на чесъна. При симптоми на болестно състояние се консултирайте с доктор. Лечението с чесън е било в миналото, а знаем че алтернативната медицина често пъти води до усложнения. Има достатъчно примери при които, прекомерната употреба на нещо води не само до обратния ефект, а и се влошават нещата.

Чесъна е много полезен, но не бива да се консумира от хора, които имат алергия към него, хора с увеличена стомашна секреция, заболявания на бъбреците, жлъчката и черния дроб. Не се препоръчва при кърмене и бременност.

Съхранение
В буркан Би било добре подправката да се съхранява на сухо и проветриво място.

Всички продукти се изпращат с куриерска фирма ЕКОНТ.

Снимките към материала са илюстративни и не представляват реалното състояние на подправката.
Подправките и билките са в сухо състояние.
Ядките са сурови, а плодовете сушени, освен ако не е упоменато друго.