Червен пипер много лют - 50гр

Author: Design Studio WWW

Partner: www.wellysslaser.pl

Червен пипер лют - 50гр

Червен пипер лют - 50гр
Червен пипер лют - 50гр Червен пипер лют - 50гр
Производител: ПодправкиБГ
Код: Лют червен пипер
Количество: 50 гр
Наличност: В наличност
Цена: 2.00 лв.

Други опции


Мярката е в грама:

Етикети:
В употреба с:
 

на английски: Hot red pepper

История на червения пипер

Червеният пипер е една от най-използваните и любими подправки на българина. Почти е немислимо да се намери традиционна българска гозба без червен пипер в нея. Родината и е далеч в Южна Америка и по точно Мексико. Смята се, че е пренесена в Европа от португалските мореплаватели през 16-ти век. Вероятно сладкия червен пипер пръв е използван като подправка. Червения пипер има и „втора родина“, но в Европа. През 19-ти век в Унгария се използва толкова много червен пипер, че дори започват да се усещат затруднения с доставките му. Цената му достига нивата на черния пипер. Най-известното унгарско ястие – гулаша, неможе без тази апетитна сладка подправка.

Лютият червен пипер се прави също от чушки, но узрели, изсушени и много люти. Лютивината идва от съдържащия се в него алкалоид – капсаицин.

Червения пипер в кулинарията

Както сладкия, така и лютивия червен пипер се изпозва за подлютяване на астия и смеси, особенно смеси за колбаси и филета. В България много разпространено е запържването на лука за леща, боб, фасул и други домашни манджи. Ястията придобиват лек сладък и апетитен вкус и вид. Но доколко е здравословно е друга тема. Червения пипер също служи и за поръсване на салати, сирена и студени сосове, но аромата му не се освобождова така като при термична обработка. Трябва обаче да внимаваме с температурата на обработката, защото прегори ли червения пипер става горчив на вкус.

Ползи от червения пипер

Червеният пипер е богат на витамини С, А и Е, както и на каротени. Чрез Витамин С организма успешното усвоява желязото, а и отговаря за поддържането здравината и еластичността на кръвоносните съдове. Витамин А и каротените са важни за правилното функциониране на очите, кожата, черния дроб и др., а Витамин Е предпазва мастните вещества в организма от окисление. Тоя участва в узряването на половите клетки.

При настинка и грип организма има нужда от витамин С при и може да бъде успешно набавен от червения пипер. Той саъщо повишава и апетита, а при простуди човек чуства отпадналост и липса на апетит. Пиперът съдържа големи количества минерали – калций, фосфор и магнезий и др. Високото съдържание на фибри и ниското съдържание на мазнини и калории правят червения пипер препоръчителна храна при диети, но и диети целящи само запазване на теглото. Пиперът има свойството да подобрява циркулацията на кръвта.

Ползи от лютивия червения пипер

Лютивият червен пипер е доказан при борбата с някои ракови образувания, при язви и други стомашно-чревни заболявания. С лют червен пипер може да се спре развитието на язви. Той действа като убива бактериите, действие с което се стимулират клетките на лигавицата на стомаха да отделят защитни сокове, а тези сокове повлияват добре язвата.

Лютият червен пипер оказва цялостно оздравително действие върху нас. Подправката е мощно болкоуспокояващо и способства за възстановяване тъканите на стомаха. Спомага за по бързото придвижване на кръвта към тъканите. Чрез него усвояваме по бързо храната.

Съхранение
На тъмно Препоръчително е да се съхранява в самостоятелен буркан или кутийка, в шкаф на тъмно. При възможност на студено.
В буркан Би било добре подправката да се съхранява на сухо и проветриво място.

Всички продукти се изпращат с куриерска фирма ЕКОНТ.

Снимките към материала са илюстративни и не представляват реалното състояние на подправката.
Подправките и билките са в сухо състояние.
Ядките са сурови, а плодовете сушени, освен ако не е упоменато друго.