Черен пипер за повече пикантност - 20гр

Author: Design Studio WWW

Partner: www.wellysslaser.pl

Пипер черен - 20гр

Пипер черен - 20гр
Пипер черен - 20гр Пипер черен - 20гр Пипер черен - 20гр
Производител: ПодправкиБГ
Код: Черен пипер
Количество: 20 гр
Наличност: В наличност
Цена: 1.10 лв.

Други опции


Мярката е в грама:

Етикети:
В употреба с:

 

на английски: Black pepper

История на черния пипер

Използван във всекидневното готвене, черният пипер е краля на подправките. За родина на подправката се смята Малайския архипелаг, днес като часто от Индонезия. Черният пипер е играл много важна роля в историята в продължение на хиляди години. Още от Древна Гърция, той е бил изключително ценен не само като подправка, но и като валута, а през Средновековието благосъстоянието на хората се е измервало със запасите им на зърна черен пипер. Днес основните производители на черен пипер са Индия, Бразилия, Малайзия, Шри Ланка, Китай, Тайланд и Индонезия.

Черният пипер произхожда от гладко увивно растение. След 3 до 4 години то започва да ражда малки бели гроздовидни цветя и ги превръща в зрънца, познати като зърната на черния пипер. Черният пипер се бере докато зърната му са полу узрели, точно преди да станат червени. След това се оставят да изсъхнат, което набръчква кожата им и ги превръща в черен цвят. Тази подправка е доста лютива.

Състав на черния пипер

Пиперливият вкус на пипера се дължи на алкалоида терпентин. В него има още терпени, мазнини, въглехидрати, ароматни, багрилни и дъбилни вещества, витамин С и други.

Пипера в кухнята

Черният пипер е изключително важен в кухните на Китай, САЩ, Англия, Гърция, някои части на Азия, Франция и Италия. Той е подходящ за готвене по много начини. Може да се пече, пържи, задушава, вари и т.н. Може да се каже, че пипера както и солта са задължителни за приготвянето на почти всички основни храни. Той също така е основна съставка на къри смесите. Неможе да направите и марината за месо, било то печено или пържено, без черен пипер. Присъства в почти всички колбаси по света, а и у нас. За предпочитане е да купувате черен пипер на зърна, който сами да си смелите, тъй като много често в смления има добавени различни примеси.

Ползи от черния пипер

Черния пипер всъщност е една от най-полезните билки, употребявани от човека.

Черния пипер  понижава риска от рак, спомага храносмилането и отслабването, облекчава подутия корем и газовете, благоприятства метаболизма, а наскоро беше открит и неподозиран ефект върху мозъка. Черният пипер помага за премахване на отоци и има противовъзпалителни, антиоксидантни и болкоуспокояващи ефекти и трябва да бъде ограничаван, ако в момента се приемат медикаменти със сходни ефекти. Черният пипер помага за правилното усвояване (извличане на всички хранителни вещества) на храната. Освен това неговият външен слой, който съдържа мощни фитонутриенти, стимулира разграждането на мастните клетки. Тази подправка също така улеснява изпотяването и уринирането, което е чудесен начин да се отървете от излишната вода и от токсините. Всички тези дейности заедно помагат за загуба на тегло.

Съхранение
На тъмно Препоръчително е да се съхранява в самостоятелен буркан или кутийка, в шкаф на тъмно.
Без влага Би било добре подправката да се съхранява на сухо и проветриво място.

Всички продукти се изпращат с куриерска фирма ЕКОНТ.

Снимките към материала са илюстративни и не представляват реалното състояние на подправката.
Подправките и билките са в сухо състояние.
Ядките са сурови, а плодовете сушени, освен ако не е упоменато друго.