Кайенски лют пипер - 50гр ПодправкиБГ

Author: Design Studio WWW

Partner: www.wellysslaser.pl

Всички продукти се изпращат с куриерска фирма ЕКОНТ.

Снимките към материала са илюстративни и не представляват реалното състояние на продукта.
Подправките и билките са в сухо състояние.
Ядките са сурови, а плодовете сушени, освен ако не е упоменато друго.

Кайенски пипер - 50гр

Кайенски пипер - 50гр
Кайенски пипер - 50гр Кайенски пипер - 50гр
Производител: ПодправкиБГ
Код: Кайенски пипер
Количество: 50 гр
Наличност: В наличност
Цена: 2.30 лв.

Други опции


Мярката е в грама:

Етикети:
В употреба с:
 

на английски: Cayenne pepper

История на кайенския пипер

Кайенски пипер на латински Capsicum frutescens, всъщност е, считано от някои за най-лютивият пипер на земята. Степента на лютивост зависи от вида му и мястото, където е отгледан. Тази степен се измерва със специална скала, като кайена е 30 000 до 50 000 SHU. За родината на кайенския пипер се счита Френска Гвинея и по точно пристанищния град Кайен. В началото местните са го използвали като декоративно растение, но по-късно навлиза в кулинарията и в традиционната медицина, защото притежава множество ценни съставки. Цветът на кайенския пипер е от зелен и жълт до тъмночервен, а размерът между 2 и 20 см. В днешно време най-големите производители на кайенски пипер са области в Западна Африка, Мексико, Бразилия, Колумбия, Калифорния, Гвиана, Виетнам, Индонезия и Индия.
Червеното и жълтото чили са няколко пъти по-люти от зеленото, познато и като пипероне. Най-лютивата част от кайенския пипер и при него са семената, ако искате да намалите пикантността е добре да ги отстраните. Добре е при работа с това чили да се използват ръкавици и в никакъв случай да не допирате ръцете си до очите. Интересно е да се спомене, че сълзотворният газ се произвежда на основата на кайенски пипер. 

Състав на кайена

Най-популярната активна съставка в кайенския пипер е капсаицинът. Той има свойството да блокира протичането на болка в нервите, което е предпоставка за облекчаването на повечето възпалителни процеси. Като обезболяващ агент капсаицинът се влага в кремове за профилактика на болката при мускулни, ставни и костни контузии. След него по важност се нарежда  бета-каротинът или по-точно казано растителната формула на витамин А. Бета-каротинът прави от кайенският пипер силен антиоксидант. Той има висока активност по отношение обезвреждане на свободните радикали. Една единствена доза екстракт от Кайен осигурява на една трета от дневната доза на витамин А.

Кайенски пипер в кухнята

По нашите ширини през зимните дни се приготвя греяно вино с екзотични подправки като канела, джинджифил, карамфил или кайенски пипер. Кайенският пипер трябва да се използва много внимателно, защото е силно лютив. Не е познат в кухнята на българина, но навлиза бързо, като често се прибавя към различни сосове и при приготвянето на зеленчукови и месни ястия. Кайенският пипер отлично подобрява вкуса на говеждото, свинското, рибата, доста зеленчукови супи и чорби с месо. Кайенският пипер влиза в състава на много от прочутите сосове Табаско, чили, на кетчупите и др. Една от най-известните подправъчни смеси къри често се приготвя с добавка на кайенски пипер. Доста често кайенски пипер се добавя и някои видове сладкиши и по-специално кремове и мусове.

Полза от този пипер

В народната медицина кайенският пипер се смята за един от най-силните натурални стимулатори. Пиперът има загряващ ефект, подобрява кръвообращението и циркулацията на лимфата, като същевременно способства за предотвратяване на различни инфекции. Кайенският пипер стимулира и подобрява обменните процеси в най-малките капиляри и междуклетъчни пространства в местата на възпаление. Лютивината стимулира работата на потните жлези и способства за извеждане през порите на токсините и вредните вещества от организма. След много изследвания е доказано, че кайенският пипер намалява нивото на холестерина и триглицеридите и предотвратява образуването на тромби. Този вид пипер стимулира храносмилането и засилва активността на храносмилателните жлези. Има и обезболяващо действие. Кайенски пипер се прилага за укрепване на сърдечно-съдовата система, дори при главоболие, диабетична невропатия.
Веществото, което се съдържа в чилито - капсаицин, и което му придава специфичния лютив вкус, значително понижава нивото на захар в кръвта. Това е предпоставка фармацията да търси варианти за влагане на веществото в препарати, които да бъдат използвани за лечение на диабета. Този факт е доказан с експеримент върху кучета, които след приема на капсаицин отчели по-ниски нива на глюкоза.

Съхранение
На тъмно Препоръчително е да се съхранява в самостоятелен буркан или кутийка, в шкаф на тъмно.
В буркан Би било добре подправката да се съхранява на сухо и проветриво място.