Полезна и сладка златна стафида - 100гр

Author: Design Studio WWW

Partner: www.wellysslaser.pl

Стафида златна - 500гр

Стафида златна - 500гр
Производител: ПодправкиБГ
Код: Златна стафида
Количество: 100 гр
Наличност: В наличност
Цена: 9.00 лв.

Други опции


Мярката е в грама:

Етикети:
В употреба с: 

на английски: Raisin

История на стафидите

Този начин на консумация на гроздето, а именно изсушените му плодове, е познат на човечеството още от древни времена. Стафидите са грозде дехидратирано по различни способи. Сред най-популярните видове са Султана, Малага, Мускат, Занте Курант. В древен Рим стафидите са били ценени изключително много, толкоз че са ги използвали като средство за плащане на данъци, като награда за победителите в състезания, а не рядко и като средство за подсилване на възрастните хора. В Древна Гърция изсушеното грозде се е наричало (stafida). Стафидите се поднасяли по панаири на виното, а също били използвани в готвенето и в направата на сладкиши. В по-новата история стафидите дори са били основната причина за преселението към Америка на 350000  гръцки работника, заради сриването на пазара на коринтска стафида. Това се е случило след като Франция се съвзема от болестта по лозята и налага високи такси за внос на стафиди от Гърция, като по това време тя е съставлявала 80% от износа на Гърция. Днес най-големият производител на стафидите е регион около Калифорния. Други големи производители на стафиди са Австралия, Турция, Гърция, Иран и Чили.

Състав на стафидите

Стафидите са богати на желязо, калий и магнезий имат високи нива на калций, цинк, манган и други минерални вещества. В тях се съдържат витамини от групата В, както и елементите магнезий и бор. Незаменим източник са и на калций, мед, фосфор и манган, като най- вече о голямо съдържанието на калий. Не съдържат обаче холестерол и натрий. Количеството на захари в стафидите варира от 67 до 72% от теглото, повечето от които са фруктоза и глюкоза. Те съдържат и протеин и диетично влакно, но в много ниски количества. Стафидите по подобие насушените сливи и кайсии, съдържат много антиоксиданти, но са с ниско съдържание на витамин C, който е водоразтворим и се изпарява при сушенето.

Стафидата в кулинарията

Стафидите са застъпени в кухнята най-вече на Средния и Близкия Изток, както и по Средиземноморието. Светлите стафиди, които са и по-едри са чудесна добавка на към ризото, салати и различни месни ястия. Много често са добавяни към закуските на децата, като заместител на захарта.

Интересно е, че дори и много изсъхнали стафидите не губят основните си качества. Може да се накиснат предварително във вода и да се използват както те, така и водата. Стафидите са много подходящи за различните печива – кексове, сладки, сладки кишове, блатове за торти и дори хляб. Много приятен аромат и лек сладък привкус придават на плънка за всички домашни птици - патица, пиле, гъска или пуйка.

Ползи от стафидите

С наличието си на бор, стафидите се грижат за здравето и здравината на костите ни. Предпазват от остеопороза при жени в менопауза. Много важни са и за нашие очи-  прозореца към света за нас. Преди се смяташе, че морковите са важни за нас, но сега, след много проучвания е доказано, че плодовете ни предпазват от Макулна дегенерация -увреждане на зрението в следствие на възрастта. Добре е да се приемат при диети, защото са високоенергийни, съдържайки до 8 пъти повече захар от гроздето, но пък не увреждат зъбите както останалите сладки продукти. Притежават отличен тонизиращ ефект и за това са предписвани на много спортуващи, възрастни хора и младежи, които полагат тежък физически или интелектуален труд.

Съхранение
В буркан Сушените плодове трябва да се съхраняват в прозрачен буркан или найлонов плик с цип. Относителната влажност да е до 70%.
Ниска температура Съхранявайте на студено, при възможност в хладилник.

Снимките към материала са илюстративни и не представляват реалното състояние на подправката.
Подправките и билките са в сухо състояние.
Ядките са сурови, а плодовете сушени, освен ако не е упоменато друго.