Сладка сушена синя слива - 500гр

Author: Design Studio WWW

Partner: www.wellysslaser.pl

Слива сушена - 500гр

Слива сушена - 500гр
Слива сушена - 500гр Слива сушена - 500гр Слива сушена - 500гр
Производител: ПодправкиБГ
Код: Сушена слива
Количество: 500 гр
Наличност: В наличност
Цена: 7.00 лв.

Други опции


Мярката е в грама:

Етикети:
В употреба с: 

на английски: Plum

История на сливите

Родината на сливите е Китай, а са внесени в Япония преди не повече от 300 години. За да запазят вкуса им през цялата година, хората са започнали да ги сушат с практики, познати  още от римляните. Сливите принадлежат към семейство Розоцветни. Съществуват повече от 140 вида сливи. Сливата е костилков плод, подобен на нектарината, прасковата и кайсията. Някои сливи са специално селектирани, за да бъдат изсушени и да запазят сладостта си.

Състав на сливите

Сливите са богати на въглехидрати, имат малко мазнини и калории. Нямат натрий или холестерол. Също са добър източник на витамин С и провитамин А. Сините сливи са много богати на калий.

Сливите съдържат голямо количество вода и пектин. От органичните киселини в сливите преобладава ябълчната. От витамините най-много са тези от В групата, РР и С. Минералите съдържащи се в сливата са желязо, калий, фосфор и калций.

Сливата в кухнята

На пазара преобладават двайсетина вида, повечето Японски или Европейски. Японските сливи са без костилка. Повечето видове имат жълто или червеникаво месо, и кожа от тъмна червена до червено-черна. Най-разпространените видове са Санта Роса и Червена превъзходна. Сливите слонско сърце са с червено месо и са подходящи за готвене. Сливите често се използват за сок или сладко.

Европейските сливи са по-малки, по-плътни и по-малко сочни. Цветът на кожата им е винаги син или лилав. Месото им е златисто жълто. Използват се за сушени сливи. Някои разновидности се продават и сурови, наричат се сини сливи. Най-разпространени са Италиански, Президент, Императрица, Стенли и Трагедия.

Европейските разновидности са по-добри от японските, когато става дума за готвене. Сготвените сливи обикновено се ядат с кожата, но ако трябва да ги обелите първо ги подръжте във вряща вода за половин минута.

Ползи за здравето то сливите

Сливите стимулират движението на червата. Използват се за разхлабване. Веществото, което дава тозе ефект се намира в кожата, така че ако обелите кожата, няма да страдате от добре известния страничен ефект на сливите.

Препоръчват се в редица диети за отслабване, имат силни антибактериални свойства, подпомагат процесите на възстановяване в организма след тежки физически или умствени натоварвания.

Компотът от сини сливи помага при болести на сърцето и черния дроб. Сушените сливи са полезни при склероза.

Сливите възбуждат апетита, дезинфекцират червата и подобряват храносмилането. Изключително полезни са при атеросклероза. Отварата от сливови листа помага при стоматити и афти.

Сливите съдържат оксалати, поради което не бива да се консумират от хора, които страдат от бъбречни заболявания.

Съхранение
В буркан Сушените плодове трябва да се съхраняват в прозрачен буркан или найлонов плик с цип. Относителната влажност да е до 70%.
Ниска температура Съхранявайте на студено, при възможност в хладилник.