Сладки смокини за по-добър метаболизъм - 500гр

Author: Design Studio WWW

Partner: www.wellysslaser.pl

Смокиня - 500гр

Смокиня - 500гр
Смокиня - 500гр Смокиня - 500гр Смокиня - 500гр
Производител: ПодправкиБГ
Код: Сушена смокиня
Количество: 500 гр
Наличност: В наличност
Цена: 9.50 лв.

Други опции


Мярката е в грама:

Етикети:
В употреба с:

 

на английски: Fig

История на смокинята

Вероятната родина на смокините е Западна Азия, но са разпространени най-вече в Средиземноморските райони. В средата на 15 век смокините са пренесени и в Англия, а от там смокиновите дървета се пренасят в Китай, Индия, Япония, Южна Африка та чак до Австралия. В Новият свят се пренасят в средата на 16 век, а достигат САЩ през 1699 г., където във Вирджиния са посадени за пръв път.

Смокинята е може би първия плод, който е бил изсушаван и съхраняван за по-дълго. Интересно е да се спомене, че в древна Гърция, смокинята е била забранена за иснос - считана за ценен и свят плод. Митридат - гръцки цар на Понт обявил задължинелното ядене на плода ежедневно, смятайки ги като лек за всички болести. Тогава започнало и връчването на смокини на победители в гръцките олимпиади. Клеопатра пък е обожавала и харесвала най-вече смокинята.

Доказателства за съществуването на смокините са намерени в разкопките на неолитни райони, датиращи от към 5000 г. пр. н.е. В древността гърците са познавали повече от 30 вида смокинови дървета. Гръцка легенда твърди, че смокинята е плод, открит от богинята Деметра. Римляните пък считали, че смокините са били дарявани от Бакхус - Богът на виното, а и до днес са открити изображения на него с корона от смокинови листа.

Самото дърво достига от 3 до 10 метра височина с  големи листа и плодове като торбички от 3 до 5 см. Цветът на плода се променя от светло към тъмнозелен, а като узрее от лилав до кафяв.

Състав на смокините

Смокините са изключително богати на минерали - калий, калций, натрий, желязо, магнезий, фосфор. Срещат се и витамини като К, В1 и В6. Смокините имат най-високото съдържание на фибри сред всички плодове и зеленчуци. Сушените смокини съдържат омега-3 и омега-6 мастни киселини, заедно с фенол.

Смокините в кухнята

Едно от най-честите приложения на смокините е направата на сладка и мармалади от тях. Замразени и захаросани се срещат рядко, но вече има в по-големите вериги магазини. В прясно състояние се намират само пролетта и лятото, като се прибавят към плодови салати. Една от най-известните рецепти за смокини е със сирене. Често се използва сиропа им за приготвяне на маринати за месо. Сушените смокини са прибавяни често като мюсли закуски.

Ползи от смокините за здравето

Смокините са изключително хранителни и имат много ползи за здравето на човек. Те са силно питателни и съдържат почти всички хранителни вещества, които са необходими за растежа на човешкото тяло. Те са полезни за предпазване от запек, анемия и за предпазване от рак. При проблеми с пигментацията на кожата яжте повече смокини. Те също така са и добра алтернатива на захарта, но доста по-полезна. Смокините съдържат пектин. Той е изключително полезен за храносмилателната система. Тези разтворими фибри помагат за намаляване на натрупването на холестерол в организма. Яденето на смокини води и до по-добър метаболизъм.

Съхранение
В книжен плик Съхранявайте смокините в добре затворен плик, на тъмно и хладно.
Ниска температура Съхранявайте на студено, при възможност в хладилник.