Сладка и полезна за очите сушена кайсия - 100гр

Author: Design Studio WWW

Partner: www.wellysslaser.pl

Кайсия - 500гр

Кайсия - 500гр
Кайсия - 500гр Кайсия - 500гр Кайсия - 500гр
Производител: ПодправкиБГ
Код: Сушена кайсия
Количество: 500 гр
Наличност: В наличност
Цена: 10.00 лв.

Други опции


Мярката е в грама:

Етикети:
В употреба с:

 

на английски: Apricot

История на кайсията

Кайсиите са не много малки, оранжеви плодове, определено сладки и с мека кадифена повърхност. Кайсиевото дърво е топлолюбиво, достигащо до височина над 8 метра и живее 40 до 60 години. Родината на кайсията е Североизточна Армения, като от там са и първите сведения за нея – от преди 3000г. Във високите планини на Хималаите расте дори на 4000 м надморска височина. В Европа може би е дошла към 1-ви век, но само в някои манастирски и кралски градини. Много по-късно, през Х век от Апенините се разпространява към централна Европа,  Германия и Франция и след това Америка, Африка и Австралия. У нас името ѝ идва от турския език и започва да се отглежда след Освобождението.

Водещи производители на кайсии са Турция, Италия, Русия, Испания, Гърция, САЩ и Франция.

Състав на кайсиите

Съдържанието на захар в тези плодове е изключително високо. В планинските области на Пакистан и Афганистан всичко сладко се свежда до кайсиите. Някои дори смятат, че наличието на столетници по тези райони се дължи именно на кайсията.

Най - специфичното за кайсията е, че е отличен източник на витамин А. Големи количества има и от витамин С, витамин В и витамин РР. Но главното богатство на кайсиите са микроелементите, като калий и желязо. Известни са и с високото съдържание на соли на магнезия и желязото. Кайсиите съдържат фитохимикали, наречени.

Кулинарна употреба на кайсиите

Кайсиите могат да се консумират както като пресни така и сушени. Сушените кайсии в България се прибавят към така известния ошав, зимен компот със сушени плодове. Сладко от кайсии и компот от кайсии са другото им приложение у нас. Използват се и за пълнеж на шоколадови бонбони. От тях се дестилират и различни ликьори и много пивката и приятно мека кайсиева ракия. Сиропирани и леко запържени в масло се добавят като украса на различни сладкиши.

Интересно да се спомене е, че ядката от костилката на кайсията е ядивна и много вкусна.

Ползи от кайсиите за здравето

Консумацията на кайсии спомага за опазване здравето на сърцето и очите. Каротиноидите и ликопенът, които се съдържат в тях, намаляват риска от развитието на рак на простатата. Като добър източник на фибри те спомагат за подобряване процеса на храносмилане и са полезни срещу запек и при борба с глистите. В козметиката кайсията намира широко приложение в маските за лице, като изглаждат бръчките, подмладяват и освежават кожата.

Съхранение
В книжен плик Съхранявайте кайсиите в добре затворен плик, на тъмно и хладно.
Ниска температура Съхранявайте на студено, при възможност в хладилник.