Сладка и полезна фурма - 200гр

Author: Design Studio WWW

Partner: www.wellysslaser.pl

Фурма - 500гр

Фурма - 500гр
Фурма - 500гр Фурма - 500гр
Производител: ПодправкиБГ
Код: Фурма
Количество: 200 гр
Наличност: В наличност
Цена: 5.00 лв.

Други опции


Мярката е в грама:

Етикети:
В употреба с:Вид фурма: 

на английски: Date palm

История на фурмата

Фурмите са един от най-древните плодове, отглеждани от човека. Дървото, което дава плодовете е финиковата палма. Отглеждат се още от древността, преди около 4000г, в пустинните местности на Северна Африка и Близкия изток. Пресните фурми са твърди и не са особенно вкусни. След като узреят, стават оранжеви, а след ферментация придобиват тъмнокафявия цвят. Средния добив от едно дърво е 45–90 кг. Тези палми живеят около 100-200г, а пика на плодородието е от 10–15 години.

Фурмите съдържат много въглехидрати и захари. Има древно арабско поверие, гласящо, че с шест фурми може да се прекоси пустиня, да победиш враговете си и да прекараш вълнуващи мигове с любима жена. Това е може би причината арабските войни, преди да тръгнат на дълъг поход, да вземат със себе си чували сушени фурми. Дори когато войните не намирали друга храна, няколко фурми били напълно достатъчни да заситят глада им и да им набавят енергия.

Думата фурма идва от персийски през турското hurma. Плодовете са с дължина 4-8 см. Известни са над 1500 разновидности. С узряването си фурмите губят влагата си и стават сладки. Пресните фурми имат силен аромат, но са по-малко сладки. След изсушаване в тях има 10 пъти повече протеини, мазнини и въглехидрати.

Състав на фурмите

Фурмите съдържат абсолютно всички витамини, освен Е, а най-голямо и важно е количеството на витамин В5 в тях. Значителни са количествата на захар и фруктоза, органични киселини, витамини С, В, Р, каротин, фосфор, калций, магнезий, протеини, танин, микроелементи, като желязо, йод, цинк, мед и др.

Най-важното за фурмите е, че съдържат активни антиоксиданти. Те намаляват нивото на вредния холестерол и дори могат да го променят. В тези плодове се съдържа много желязо, магнезий и фосфор, витамини от групата А и В.

Кулинарни приложения на фурмата

Въпреки, че фурмите са известни в източната култура от хилядолетия, то в Европа са познати от преди едва 100 г. Обикновено фурмите се поднасят сушени, залети с лимонов сок или с добавена сметана. С тях се приготвят пудинг, мусове, както и мармалад. От фурмите се правят различни напитки - вино, саке, а печените им семена се използват като заместители на кафе.

Полезни свойства на фурмата

По своите вкусови, хранителни, лечебни и диетични свойства фурмите се нареждат на второ място след цитрусовите плодове. Още древните лечители са ги прилагали за лечение на настинки и главоболие. Във фурмите се съдържат вещества, които по своята структура са близки до аспирина. Фурмите лесно задоволяват глада и имат уникалното свойство да повишават издържливостта на организма.

Фурмите съдържат флуор, който предпазва зъбите от кариес и селен, който намалява риска от ракови заболявания и засилва имунната ни система. Помагат при простудни заболявания и са добро средство са срещу недохранване.

Фурмите са особено полезни за бременните жени. Те засилват защитните сили на организма, имат тонизиращ ефект и поддържат минералния баланс. Добре се повлияват обменни заболявания, особено при нарушени функции на щитовидната жлеза, поради високото съдържание на йод във фурмите.

Трябва да имате предвид, че фурмите са много калорични и не бива да се хапват в големи количества, особено за онези от нас, които са склонни към напълняване. Фурмите имат лепкава консистенция, която полепва по зъбите и може да доведе до налепи по зъбите. Затова мийте добре всеки път зъбите след консумация на сушения плод.

Съхранение
В буркан Сушените плодове трябва да се съхраняват в прозрачен буркан или найлонов плик с цип. Относителната влажност да е до 70%.
Ниска температура Съхранявайте на студено, при възможност в хладилник.