Много полезна и вкусна червена боровинка - 100гр

Author: Design Studio WWW

Partner: www.wellysslaser.pl

Боровинка червена - 500гр

Боровинка червена - 500гр
Боровинка червена - 500гр Боровинка червена - 500гр
Производител: ПодправкиБГ
Код: Червена боровинка
Количество: 100 гр
Наличност: В наличност
Цена: 11.00 лв.

Други опции


Мярката е в грама:

Етикети:
В употреба с: 

на английски: Bilberry

История на боровинките

Червената боровинка представлява плод, който расте върху вечнозелен полухраст до 60см, плодовете са на чепка и е много издръжлива на студ до -40градуса. Боровинките имат приятен сладникав, възкисел вкус. Произхождат от гористите и планински райони на Северна Америка. Много слабо разпространени са в Европа, а в търговските мрежи се появяват едва в началото на 20век.

Състав на боровинките

Плодовете на боровинката са богати на микроелементи, минерали, дъбилни вещества и флавоноиди. Те са добър източник на каротин, витамини от група В, витамин С, витамин D, калий, калций, магнезий, натрий, фосфор и желязо. Съдържат Омега 3 и 6 киселини. Богати са на фибри като пектин. Те са мощен антиоксидант - активността на витамин А ефективно неутрализира действието на свободните радикали. Притежават и антисептични свойства. От всички натурални масла, това от червената боровинка съдържа най-голямо количество  токотриенол, рядко срещана форма на витамин Е.

Кулинарна употреба на боровинките

Най-използвани сушените боровинки са в мюсли, като закуска с прясно мляко. Чудесно се добавят в сладкиши, мъфини и торти, и не на последно място към сладоледи. Много разпространен е червения боровинков сок. Боровинковият сок, обикновено изкуствено подслаждан, за да се редуцира натуралният му тръпчив вкус, често се смесва с други плодови сокове в коктейли. В България, по високите части може да си закупим сладко то диви боровинки.

Ползи от боровинките

Консумирайки на тези дребни червени горски плодове, си гарантираме естествена защита срещу високо кръвно. Те чудесно се справят с разграждането на свободните радикали и така ни защитават от появата на глаукома, разширени вени, хемороиди, сърдечни заболявания и рак. Приема на боровинки е препоръчителен при камъни в бъбреците, ревматизъм, анемия и кожни болести. В боровинките се съдържа много рядко антиоксидантно съединение, благодарение на което си осигуряваме защита срещу рак на дебелото черво и яйчниците. Много често тези червени топченца са предписвани при диети.

Високото съдържание на манган и желязо в боровинките действа благоприятно върху кръвообразуването, а пресните боровинки и сокът от боровинки има противовъзпалително действие.

Съхранение
В книжен плик Сушените боровинки съхранявайте в плътно затворен книжен плик, на сухо и тъмно място.
Ниска температура Съхранявайте на студено, при възможност в хладилник. Консумирайте при възможност до 2-3 дни.