Лесно усвоим и сладък бананов чипс - 100гр

Author: Design Studio WWW

Partner: www.wellysslaser.pl

Бананов чипс - 500гр

Бананов чипс - 500гр
Бананов чипс - 500гр Бананов чипс - 500гр Бананов чипс - 500гр
Производител: ПодправкиБГ
Код: Бананов чипс
Количество: 100 гр
Наличност: В наличност
Цена: 8.00 лв.

Други опции


Мярката е в грама:

Етикети:
В употреба с: 

на английски: Banana

История на бананите

Малайския архипелаг е считан за родина на бананите. Той е едно от най-древните култивирани растения от човека. И днес диворастящи банани могат да се открият в Папуа Нова Гвинея, Филипините и Малайзия. При археологически разкопки в Нова Гвинея са открити следи от банани още около 5000г. пр. н .е.

Размерите и формата на бананите могат да бъдат съвсем различни в зависимост от вида и сорта. Обикновено са продълговати с дължина от 3 до 40см и дебелината от 2 до 8см. На цвят биват най-вече жълти, но има банани за готвене - зелени, червени, черни и дори сребристи.

Писмени източници за бананите са запазени и до днес и то не малко. Римският писател Плиний Стари описва Александър Велики опитващ вкусва на бананите за пръв път в долините на Индия през 327 г. пр. н. е. Според него, растението е донесено в Европа именно от пълководеца. Сведения за бананите са открити в будисткия Палийския канон от 600 г. пр. н. е. Бананите са описани и от древногръцкия основател на ботаниката Теофраст в периода около 400г. пр. н. е. Бананите се появяват и в множество ислямски текстове от девети век. В Китай се създават бананови плантации още от началото на 3 век.

През 15 и 16 век португалските колонизатори започват да отглеждат бананови плантации в някои части на Бразилия, Западна Африка и редица острови в Атлантическия океан. През викторианската епоха бананите не са популярни в Европа, въпреки че са били известни по това време. С откриването на тока и конструирането на хладилни камери и влакови композиции, бананите започват своето пътешествие по всички краища на света.

Състав на бананите

Бананите са богати на желязо, а също така магнезий, фосфор, селен, желязо, витамин А, С, В1, В2, В6, D, РР фолат, ниацин и други така важни за човешкия организъм полезни вещества. Този уникален тропически плод е с изключително високо съдържание на калий, но с ниско съдържание на сол. Бананите са с високо съдържание на фибри.

В бананите се съдържа повече витамин B6, отколкото във всеки друг плод. Известно е, че този витамин отговаря за доброто настроение. Сушените банани съдържат пет пъти повече калории, отколкото суровите.

Банани в кулинарията

Банана е удивително вкусен плод и го консумираме най-вече в сурово състояние. На места обаче банана е основна храна, като от него се правят каши, омлети, супи и сладкиши. Чудесно стои върху торти, кремове, кишове и е незаменим за плодовата салата. В Китай се прави така известния пържен банан, а във Венецуела готвят бананов ориз с магданоз и черен пипер. Банана участва в много плодови и алкохолни шейкове. Сладолед с банан е едно незабравимо усещане.

Ползи от бананите

Захароза, фруктоза и глюкоза – трите естествени захара съдържащи се в бананите в комбинация с фибрите дават почти мигновен тласък на енергия.

Бананите освен, че са много вкусни са и много полезни. Те могат да помогнат за преодоляването или предотвратяването на голям брой заболявания.

- Депресия – съдържащия се в бананите витамин В6 и хормон триптофан подобряват настроението, отпускат ни и като цяло създават чувство за щастие.

- Анемия – Голямото съдържанието на желязо в бананите стимулира производството на хемоглобин в кръвта и така помага при анемия.

- Кръвно налягане - Банана е изключително богата на калий и ниско съдържание на сол, като това означава, че се справя добре с високото кръвно налягане.

- Мозъчна сила – Както споменахме, банана е с високо съдържание на калий и някои проучвания показват, че подпомага мозъчната дейност.

- Запек - Високото съдържание на фибри помага на работата на стомашно чревния тракт и възстановява тяхната нормална дейност.

- Махмурлук – Тези плодове успокояват стомаха и увеличават нивото на кръвната захар, което помага сутринта след тежки алкохолни нощи.

- Киселини - Бананите притежават естествено антиацидно действие и помагат при стомашни киселини,

- Язви - Бананите са с мека текстура и гладкост, затова често се използват като храна при диети срещу чревни нарушения. Те са единствените сурови плодове, които могат да се консумират без проблем в случаите на хронична язва. Банана е плод, който неутрализира прекомерната киселинност и намаляват дразненето в стомаха.

- Борба с тютюнопушенето – Когато се опитвате да откажете цигарите бананите могат много да помогнат при възстановяването от унищожителните ефекти на никотина.

Съхранение
На тъмно По възможност дръжте бананите на тъмно в шкаф.
В буркан Банановия чипс трябва да се съхранява в буркан или найлонов плик с цип на сухо и прохладно място.
Ниска температура Съхранявайте на студено.