Сладък и полезен ананас на шайби - 200гр

Author: Design Studio WWW

Partner: www.wellysslaser.pl

Ананас шайби - 200гр

Ананас шайби - 200гр
Ананас шайби - 200гр Ананас шайби - 200гр Ананас шайби - 200гр
Производител: ПодправкиБГ
Код: Ананас
Количество: 100 гр
Наличност: В наличност
Цена: 5.50 лв.

Други опции


Мярката е в грама:

Етикети:
В употреба с: 

на английски: Pineapple

История на ананаса

Родината на ананаса е Южна Америка. Той е целогодишно тропическо растение, достигащо до 2м височина. Плодовете му са сочни, сладки и бледожълти, с някой изключения, заради сорта си. Достигат до 5кг, но в редки случай. В Европа пристига едва след като Колумб го донася от остров Гваделупа до Испания. След това постепенно се разпространява из целия континент. За съжаление в началото е бил много скъп и трудно достъпен, освен за хора от кралския двор и други благородници. След разпространението си по цял свят и добитата си популярност на много сладък и вкусен плод, започва масовото му отглеждане в Африка и Азия. Днес той е достъпен целогодишно както пресен, така сушен или на компот.

Състав на ананаса

Ананасът е плод с голямо съдържание на вода - до около 86%. Той е много богат на витамини от група В, А и С. В ананаса се съдържат много калий, желязо, калций и йод и ензима бромелин (който се препоръчва на активно спортуващите). Не съдържа холестерол и мазнини, а съдържанието на натрий е много ниско. Богат е на много фибри.

Ананаса в кухнята

Ананасът е много сладък плод, като консумацията му е предимно в прясно състояние. В салати и сладкиши може да се добавя и пресен и сушен. Страхотно се комбинира в плодовите салати с други плодове като киви, банан, ягоди и др. Сушеният ананас е идеална добавка към сутрешното домашно мюсли. В азиатската кухня се добавя, за да омекотява аромата на силните подправки. За месо печено на скара, парче ананас с полят отгоре кленов сироп е невероятно вкусно допълнение.

Ползи от ананаса

С ананас може да подобрим метаболизма си, особено в днешни дни, при заседналия начин на живот зад бюро и компютър. Предписва се в много диети, тъй като спомага за по добрата обмяна на веществата. Наличието на витамин А благоприятства за очното здраве. Ананаса се бори успешно и с лошия холестерол. Полезен е срещу някои видове онкологични заболявания и рак.

Съхранение
В буркан Сушените шайби ананас съхранявайте в плътно затворен буркан или кутия, на сухо и тъмно място.
Ниска температура Съхранявайте на студено, при възможност в хладилник.