Съхранение на подправките

Author: Design Studio WWW

Partner: www.wellysslaser.pl

Съхранение

Съхранение

Съхраняване на подправки и билки

    
За съхранение на подправки и билки има три метода. Ще ви предоставим нашия опит, а това как на вас ще ви е най-удобно, оставяме вие да изберете. Всеки от трите метода си има своите преимущества и недостатъци. Всеки от методите позволява съхранението на зелените билки и подправки за зимата. Но при различната обработка, вкусът ще е различен.

 

 

 

     Зелените подправки се сушат на сянка на проветриво място. Нужни са няколко дни и не е препоръчително да ги излагате на слънце, така ще загубят цвета и аромата си. Трябва добре да измиете билките, изцедете колкото е възможно повече от водата, и ги разстелете върху поднос или плътна бяла хартия, за да се изсушат. Разстилайте билките на тънък слой, за да достига до тях възможно повече въздух. Периодично обръщайте, за да изсъхнат равномерно. Процесът продължава няколко дни до момента, в който стъблата станат чупливи.

     Може да се завържат и на връзка и да се окачат. Необходимо е да ги направите по-рехави, за да може въздухът да преминава през клонките и да ги суши равномерно. При възможност сушете подправките на открито, но при дъжд и влага ги прибирайте. Ако искате да ги изсушите по-бързо то може използвате фурната на най-слабата позиция при температура не по-висока от 32 градуса) или пък открехнете вратата, за да може да циркулира въздухът.

     Ако имате спешна нужда от подправки може да използвате микровълнова фурна, но не е за предпочитане. Слагат се на един пласт върху кухненска хартия и се сушат на най-силната позиция за не повече от 2–3 мин, в зависимост от количеството. Готови са, когато станат чупливи, но със запазен цвят.

    След като се изсушат, обикновено се изронват листата от стъблата и се съхраняват в  буркани на тъмно. За предпочитане е бурканите да са стъклени, но може да се ползват и пластмасови, важно е да имат добро затваряне. Оставени на хладно място, сушените подправки могат да запазят аромата си 1 година.

     Корените се сушат нарязани на тънко върху застлана с хартия табла от дърво или тава на топло и тъмно място (могат да се покрият с вестник, но така, че да има достъп на въздух). Подправки, които не могат да се сушат се замразяват, но възможно по-бързо след откъсването им. Замразените билки и подправки най-добре съхраняват витамините в себе си. Първо ги измийте добре и подсушете на вестник или бяла хартия за няколко часа. След това ги нарежете на ситно. Има два варианта за съхранение във фризера. Единия е да се сложат в пластмасови съдове или пликчета. Другия е да сложите малки късчета от подправката или микс от подправки в стандартна форма за лед. Наливате вода и замразявате. Може да извадите кубчетата и да ги съхранявате заедно в найлонов плик или кутия, по-лесно е. Подходящи за подобно третиране са копърът, магданозът, босилекът, джодженът, салвията, девисилът, ментата и др..

     Последния вариант за съхранение е осоляването. Малко позабравен начин, но някои го предпочитат. В началото е стандартната процедура по измиване и след това нарязване. След като поизсъхнат билките ги нарязвате на ситно, осолявате и стривате със сол. Изчакайте половин час, да си пуснат соковете и приберете в стерилизиран буркан в хладилника. Само не забравяйте, когато използвате от този вид подправки в ястията, да слагате в тях по-малко сол.

     Друга важна част от съхранението  на подправките е да не съхранявате пакетчета с различни подправки в едно и също чекмедже или на куп в една и съща кутия. Така се смесват ароматите им. Пресипвайте ги веднага след като ги купите, в стъклени бурканчета или плътно затворени съдове. Преди да напълните бурканчетата с подправки, измийте ги основно и подсушете добре. Изхвърлете старите остатъци от подправки, без да ви се свиди, възможно е да са гранясали или да са се образували бактерии.

     Трябва да не забравяме, че сушенето придава на подправките по-концентриран аромат, затова използвайте сушените подправки в 1/3 от количеството, предвидено за пресния.
 

Продуктите в тази категория са изчерпани..