Събиране

Author: Design Studio WWW

Partner: www.wellysslaser.pl

Събиране

Събиране

 

 

    Билките трябва да се събират само когато сме сигурни, че познаваме добре растенията и техните разновидности. Най-добре е да не берем билките и подправките, които растат покрай главни пътища, близо до заводи и ферми, както и от места, изложени на замърсявания с химикали, изкуствени торове или други продукти от промишлеността. Много важно е и кога събираме билките - в коя част на денонощието. Наберете вашите билки в сутрешните часове, когато росата е изсъхнала, преди да са се изпарили летливите вещeства, които придават на всяка билка специфичен вкус.

 

 

     По възможност отрежете или откъснете листата от вътрешността на растението. Билки и подправки, които са от корен и коренища се изваждат през латентния период, когато техните активни вещества са в най-голямо количество. Листните билки се обират преди периода на цъфтеж. Трябва да бъдат здрави и сочни, без петна, да не са повехнали или пожълтели. Събират се внимателно в широки кошове.

    Най-подходящото време за събиране на цветовете е в сухо време по обяд, когато са напълно разтворени. Събират се ръчно, внимателно и в кошове или кошници. В никакъв случай несъбирайте цветовете в пластмасови торби, защото от топлината може да се получи конденз. Семената се събират напълно узрели, а плодовете узрели, но не презрели и меки.

 

Продуктите в тази категория са изчерпани..